Вести

06.12.2019
„Ново време“ за исчезнатите жртви од Косово

05.12.2019
Криенка

04.12.2019
18 ГОДИНИ ПОДОЦНА

02.12.2019
Гробниците далеку од судниците

26.11.2019
Предизвиците на потрагата по исчезнати лица во Босна и Херцеговина

22.11.2019
Си беше еднаш и никогаш повеќе ...

21.11.2019
Цел животен век во потрага по исчезнатите

22.08.2019
Куса историја на институционализацијата на едно сеќавање (обид)

20.08.2019
Ослободување на простор

15.08.2019
Скопје - 2014: Етноцентрично овековечување и клептократија

17.04.2019
ДЕНОТ НА БЕЛИОТ ЗАВОЈ

08.04.2019
Интервју со Бојана Стојменовска, директорка на саемот

05.04.2019
Старата чаршија – дијамантот на Скопје

04.04.2019
ЕМОЦИЈА ПРЕД СÈ

03.04.2019
ИМАГИНАЦИЈАТА КАКО ВИСТИНА

01.04.2019
Моќта на уметноста во соочувањето со минатото

26.03.2019
Дали е возможно да зборуваме за минатото, додека во исто време молчиме за сегашноста и иднината?

25.03.2019
Кампања за помирување од крвната одмазда 1990 – 1991: Орална историја и сеќавање

12.03.2018
Мултиперспективност – Сеење на семето на помирување

09.03.2018
Пристрасно и површно

08.03.2018
Студии за кулутура на сеќавање и усна историја како почетна точка за справување со минатото

06.03.2018
Мултиетничкото образование е потребно од рана возраст

05.03.2018
Кога паранојата и пропагандата го водат образованието

28.02.2018
Шанса за развивање на критичко мислење

28.02.2018
Живеам за да зборувам за тоа

27.02.2018
Хисторија? Историја?Повијест

02.11.2016
Жртви на војната стануваат невидливи во време на мир

24.10.2016
Жените силувани во војната во БиХ, жалат за изгубеното мајчинство

24.10.2016
„Неидентификувани“ прикажан на Универзитетот во Сараево

17.10.2016
Обука за обучувачи за имплементација на новото издание на педагошката алтака за културата на сеќавање „Сеќавање во движење“

30.08.2016
Косовскиот претседател: Исчезнатите лица се 'Рана на Гробот "

01.08.2016
Недоволната комеморација за цивилните жртви во Косово

25.05.2016
Правда за злосторствата и за економскиот криминал: може ли ЕУ да ја испорача?

25.05.2016
Едукација за транзициската правда во Косово [документ]

10.05.2016
Што имаат да кажат овие 50 воени злосторници за меѓународна правда

15.04.2016
Справување со минатото потребно за помирување на Западен Балкан

13.04.2016
Босна и Херцеговина после Караџиќ: Крајот на ерата кривичната правда

13.04.2016
Минатото како Супермаркет

06.04.2016
Зошто Македонија не е заинтересирана за процесот на помирување во регионот?

30.03.2016
ИЗЛОЖБАТА „АНА ФРАНК – ЛЕКЦИИ ЗА СЕГАШНОСТА“ СЕ ОТВОРА ВО ПРИЛЕП

30.03.2016
Србија: Протестна прошетка до масовната гробница во Батајница

25.03.2016
Хашкиот трибунал го осуди Радован Караџиќ за воени злосторства во Босна и Херцеговина

25.03.2016
Што значи пресудата на Караџиќ за Босна

18.03.2016
Ограничена вистина: Транзициска правда и Политика на сеќавање на Косово

09.03.2016
Косово им оддаде почит на женските воени жртви на Денот на жената

16.02.2016
Колку се познаваат младите Албанци и Срби?

10.02.2016
Позитивен херој за сите? Споменување на Срѓан Алексиќ во постјугословенските земји

01.02.2016
БИРН регионалнo истражувањe "Спротивставени спомени"

28.01.2016
Говор на омраза, кој може да прерасне во криминал

18.01.2016
Игор Штикс: Се уште не успеавме да направиме регионална приказна за помирување

18.12.2015
Дебата за помирување, 25.12.2015 - Бања Лука

02.12.2015
Бранко Ќулибрк: Важно е да се започне дискусија за "тешки" прашања без да се има страв од заканите

FILTER