Вести

15.07.2021
Уништувањето на нормалниот живот нема да успее!

15.07.2021
Четири тези за архитектурата на траума

15.07.2021
Урбанизам без почит кон минатото / Скопје

15.07.2021
Меморијализација на сегашноста

15.07.2021
Урбанизам без почит кон минатото / Скопје – втор дел

15.07.2021
Архитектурата од последните две децении

15.07.2021
Косовските кина во контекст: репортажа

15.07.2021
МЕМОРИЈАЛНИОТ КОМПЛЕКС ВРАЦА: Слоеви на меморијата

15.07.2021
Балкански.Перспективи Подкаст

15.06.2021
Зошто Нацистите сакаа да ги избришат Ромите од лицето на земјата? Елиминација на Ромите за време на Втората Светска војна

11.05.2021
Изложба „Податоци: Март“ – Протести и активизам на жените на Косово

11.05.2021
Протести на жените на Косово во 90-тите години на минатиот век: Приказната за Иго Рогова

11.05.2021
Македонските 1980-ти и 90-ти години на минатиот век: оаза на мирот?

11.05.2021
Антивоеното движење и жените во Србија во текот на 90-тите години на минатиот век

11.05.2021
Кон 30. годишнината од Антивоената кампања во Хрватска

11.05.2021
Културата на отпорот и културата на сеќавањето

11.05.2021
Концерт „Јутел за мир“, Бања Лука, 24 август 1991 година

11.05.2021
Балкански.Перспективи Подкаст

25.01.2021
Историјата како Ид-машина: афектите во „До балчак“наспроти гласот на новите генерации

22.01.2021
„Мислете и на нас госпоѓо“: „Мис Стон“ и колективната само-претстава

23.12.2020
Преобликување на минатото во јавниот простор: случајот со Мостар

23.12.2020
Историски ревизионизам во Босна и Херцеговина

23.12.2020
Историскиот ревизионизам како платформа за национализам и пречка за траен мир на Западен Балкан

23.12.2020
Нема земја за стари луѓе

23.12.2020
Потреба од ревидирање на наставата по историја

23.12.2020
Измени во учебниците по историја се предуслов за нормализирање на односите

23.12.2020
Методија Андонов-Ченто Херој/предавник/херој

23.12.2020
Условeноста на Меѓународниот кривичен трибунал за поранешна Југославија (МКТЈ) и усогласеноста на Македонија

06.11.2020
Привремени кампови, трајни споменици

08.09.2020
Медиумска писменост - најефикасна вакцина против лажни вести

29.05.2020
Игнорирање на потребата од соочување со проблематичното комунистичко минато

29.05.2020
Период на меко и недоволно соочување со проблематичното комунистичко минато

29.05.2020
Злоупотреба на соочувањето со проблематичното комунистичко минато за политичко-партиски поени, одмазда и реваншизам

14.05.2020
Дефинирање на концептот транзициона правда

04.05.2020
Сеќавајќи се на минатото преку социјалните медиуми

04.05.2020
Справување со минатото во времето на социјалните медиуми

04.05.2020
Секојдневно соочување со сопственото болно минато: предизвиците на справувањето со минатото во дигиталното време

04.05.2020
Судските процеси завршуваат – сега што?

04.05.2020
Во стапицата на лажните вести

04.05.2020
Улогата на социјалните медиуми во афирмирање на ревизионизмот, препишување на минатото и културата на заборавот

04.05.2020
Социјалните медиуми и порталите – Простор за надминување или засилување на предрасудите?

04.05.2020
Блиски но непознати

07.04.2020
Хероините околу нас

30.03.2020
Наративи од минатото

12.02.2020
... што ако бевме во кожата на другите?

22.01.2020
Законот за слободен пристап до информации од јавен карактер и пристапот до информации од јавен карактер во пракса

22.01.2020
Медиумите и минатото кое не поминува

22.01.2020
Вистината која не е кажана во право време, полоша е и од лагата

21.01.2020
ИЗВЕСТУВАЊЕТО НА МЕДИУМИТЕ ЗА МИНАТОТО: ПРОДОЛЖУВАЊЕ НА КОНФЛИКТОТ ИЛИ ГРАДЕЊЕ НА МИРОТ?

21.01.2020
Преиспитувајќи ја вистината

20.01.2020
Медиумите како аларм на општеството да се справи со минатото

20.01.2020
Случај Србија: таблоидното новинарство и соочувањето со минатото

15.01.2020
Товарот на известувањето за воените злосторства во Косово

06.12.2019
„Ново време“ за исчезнатите жртви од Косово

05.12.2019
Криенка

04.12.2019
18 ГОДИНИ ПОДОЦНА

02.12.2019
Гробниците далеку од судниците

26.11.2019
Предизвиците на потрагата по исчезнати лица во Босна и Херцеговина

22.11.2019
Си беше еднаш и никогаш повеќе ...

21.11.2019
Цел животен век во потрага по исчезнатите

03.11.2019
Ангелот кој чека спасение - Посвета на Курбиново

25.10.2019
КАЗАНИ: ДАМКАТА НА САРАЕВО ЗА ВРЕМЕ НА ОПСАДАТА

21.10.2019
ЖЕНСКАТА СТРАНА НА МИРОТ

03.10.2019
„Соочување со минатото во Западен Балкан“

27.09.2019
Октомври во Белград

11.09.2019
Зошто да дискутирате на темите кои директно не ве засегаат?

22.08.2019
Куса историја на институционализацијата на едно сеќавање (обид)

20.08.2019
Ослободување на простор

15.08.2019
Скопје - 2014: Етноцентрично овековечување и клептократија

04.08.2019
Закон за воените меморијали во Србија: националистички монопол над сеќавањето

30.07.2019
Лична комеморација во лицето на јавниот заборав

30.07.2019
Градење меморија

29.07.2019
Жени во бронза

22.07.2019
Лажни вести – глобален феномен на кој се уште му нема решение

17.04.2019
ДЕНОТ НА БЕЛИОТ ЗАВОЈ

08.04.2019
Интервју со Бојана Стојменовска, директорка на саемот

05.04.2019
Старата чаршија – дијамантот на Скопје

04.04.2019
ЕМОЦИЈА ПРЕД СÈ

03.04.2019
ИМАГИНАЦИЈАТА КАКО ВИСТИНА

01.04.2019
Моќта на уметноста во соочувањето со минатото

26.03.2019
Дали е возможно да зборуваме за минатото, додека во исто време молчиме за сегашноста и иднината?

25.03.2019
Кампања за помирување од крвната одмазда 1990 – 1991: Орална историја и сеќавање

12.03.2018
Мултиперспективност – Сеење на семето на помирување

09.03.2018
Пристрасно и површно

08.03.2018
Студии за кулутура на сеќавање и усна историја како почетна точка за справување со минатото

06.03.2018
Мултиетничкото образование е потребно од рана возраст

05.03.2018
Кога паранојата и пропагандата го водат образованието

28.02.2018
Шанса за развивање на критичко мислење

28.02.2018
Живеам за да зборувам за тоа

27.02.2018
Хисторија? Историја?Повијест

16.10.2017
Од рехабилитација на четниците до рехабилитација на воената криминална политика од деведесеттите години

03.10.2017
(НЕ)КОМПЛЕТНИ СЛИКИ НА ВОЕНАТА ПРИКАЗНА НА ЖЕНИТЕ

02.10.2017
Чувар на спомени

13.09.2017
Цивилните жртви на војните на милост и немилост на Српската држава

28.08.2017
Филмот е временска капсула

25.08.2017
Справување со минатото преку собири на млади од различни постконфликтни општества

17.07.2017
Споменици во поранешна Југославија како пречка за соочување со минатото

14.07.2017
Играта “Криенка”

10.07.2017
Справување со минатото од перспектива на психотерапија

21.06.2017
Мојата визуелна меморија

15.06.2017
БиХ: Учениците против поделба на образованието по национална основа

31.05.2017
СЕЛЕКТИВНА МЕМОРИЈА

31.05.2017
Огледала на нашите сеќавања

20.01.2017
Косовските Срби се чувствуваат исплашено, несигурнo и злоупотребено

05.12.2016
Роман за човечноста под вооружен оган за време на опсадата на Сараево

08.11.2016
Повоените трауми во фокусот на објективот на косовскиот режисер Газменд Бајри

02.11.2016
Жртви на војната стануваат невидливи во време на мир

24.10.2016
Жените силувани во војната во БиХ, жалат за изгубеното мајчинство

24.10.2016
„Неидентификувани“ прикажан на Универзитетот во Сараево

18.10.2016
Притисок врз БиХ во врска со исчезнатите лица

17.10.2016
Обука за обучувачи за имплементација на новото издание на педагошката алтака за културата на сеќавање „Сеќавање во движење“

12.10.2016
Човековото влијание на Косовската војна-Фотограф

06.10.2016
Жалба на пресудата против Холандија за убиствата во Сребреница

22.09.2016
Косово најави можност да го врати Боро покрај Рамиз

16.09.2016
Проект Зетра: Сеќавање на југословенскиот рок концерт за мир

06.09.2016
Балканските обвинители ветуваат правда за жртвите на воените злосторства

02.09.2016
Нови Сад ќе подигне споменик во чест на партизанските жртв

30.08.2016
Косовскиот претседател: Исчезнатите лица се 'Рана на Гробот "

15.08.2016
Босанските осуденици за воени злосторства плаќаат за да бидат слободни

01.08.2016
Недоволната комеморација за цивилните жртви во Косово

22.07.2016
Во Сараево отворен Mузеј на злосторствата против човештвото

12.07.2016
Говор на идниот претседател на Србија во Сребреница на 11 јули

07.07.2016
Одговарање на минатото мора да вклучува прифаќање на одговорност

14.06.2016
Посетата на Изетбеговиќ во Казани е придонес кон помирување

11.06.2016
Македонија достигнува критична точка a Западот гледа на другата страна

25.05.2016
Правда за злосторствата и за економскиот криминал: може ли ЕУ да ја испорача?

25.05.2016
Едукација за транзициската правда во Косово [документ]

18.05.2016
Важни елементи од музејот на военото детство во Босна

10.05.2016
Што имаат да кажат овие 50 воени злосторници за меѓународна правда

06.05.2016
Дејвид Толберт: Пресудите за Шешељ, Караџиќ и Готовина се разочарувачки

04.05.2016
Балканот и културата на сеќавање: Убијци како примерни граѓани

15.04.2016
Справување со минатото потребно за помирување на Западен Балкан

13.04.2016
Босна и Херцеговина после Караџиќ: Крајот на ерата кривичната правда

13.04.2016
Минатото како Супермаркет

06.04.2016
Зошто Македонија не е заинтересирана за процесот на помирување во регионот?

30.03.2016
Србија: Протестна прошетка до масовната гробница во Батајница

30.03.2016
ИЗЛОЖБАТА „АНА ФРАНК – ЛЕКЦИИ ЗА СЕГАШНОСТА“ СЕ ОТВОРА ВО ПРИЛЕП

25.03.2016
Хашкиот трибунал го осуди Радован Караџиќ за воени злосторства во Босна и Херцеговина

25.03.2016
Што значи пресудата на Караџиќ за Босна

18.03.2016
Ограничена вистина: Транзициска правда и Политика на сеќавање на Косово

09.03.2016
Косово им оддаде почит на женските воени жртви на Денот на жената

02.03.2016
Во средните училишта во Косово ќе се учи за транзициската правда

16.02.2016
Колку се познаваат младите Албанци и Срби?

10.02.2016
Позитивен херој за сите? Споменување на Срѓан Алексиќ во постјугословенските земји

01.02.2016
БИРН регионалнo истражувањe "Спротивставени спомени"

28.01.2016
Говор на омраза, кој може да прерасне во криминал

21.01.2016
Драган Марковина: Меморијата е најголемиот непријател на сите видови митологизација

18.01.2016
Игор Штикс: Се уште не успеавме да направиме регионална приказна за помирување

18.12.2015
Дебата за помирување, 25.12.2015 - Бања Лука

07.12.2015
Сараево се сеќава на српските жртви на војната

03.12.2015
"Да не се повтори!": Tраумата се уште трае за жртвите на граѓанската војна на Босна и Херцеговина и по 20 години.

02.12.2015
Бранко Ќулибрк: Важно е да се започне дискусија за "тешки" прашања без да се има страв од заканите

23.11.2015
Рамка на ЕУ за поддршка на транзициската правда

19.11.2015
Образование и транзициска правда: Можности и предизвици за градење мир [извештај]

18.11.2015
Балканските политичари „не го сфаќаат сериозно помирувањето“

04.11.2015
„Мрачни времиња“ босанската војна ја преточи во претстава

19.10.2015
Хуманост со лицето на една жена во Босна и Херцеговина

16.10.2015
‘Босна е заглавена’ во лажната култура на спомени

30.08.2015
УДИК-ИЦМП:МЕЃУНАРОДНИОТ ДЕН НА ИСЧЕЗНАТИТЕ ЗАБЕЛЕЖАНИ ВО САРАЈЕВО

25.04.2015
Акција за изразување на подршка за основањето на РЕКОМ иницијативата која се одржала во Банња Лука.

20.04.2015
Документација на притворни кампови и други притворни објекти во Босна и Херцеговина во периодот од 1992-1995

02.04.2015
Судење/анализа:Спроведување на надомест на штета за жртвите од воените злосторства во криминалните постапки во БиХ.

26.02.2015
Проектот насловен “Мапирање на притворните кампови/притворните објекти во Босна и Херцеговина во периодот од 1992-1995”

13.10.2014
ЦДТП организираше кампања за подржување на РЕKОМ, во Бања Лука

FILTER