Activities

19.10.2021
Konsorciumi i shoqërisë civile promovon parimet e “Ballafaqimit me të Kaluarën” në Kosovë

27.09.2021
Shumëgjuhësia në Kosovë: trashëgimia e zymtë e së kaluarës në politikat gjuhësore

15.07.2021
Nuk do të kenë sukses për ta shkatërruar jetën normale!

15.07.2021
Katër teza për arkitekturën e traumës

15.07.2021
Urbanizmi pa respekt për të kaluarën / Shkupi

15.07.2021
Memorializimi i së tashmes

15.07.2021
Urbanizmi pa respekt për të kaluarën / Shkup – pjesa e dytë

15.07.2021
Arkitortura e dy dekadave të fundit

15.07.2021
Kinematë e Kosovës në kontekst: një reportazh

15.07.2021
The Balkan Perspectives Podcast

15.07.2021
KOMPLEKSI MEMORIAL I VRACËS: Shtresat e kujtesës

10.07.2021
Roli i zbehtë i shtetit të Kosovës në formësimin e memories kolektive për të kaluarën e saj

07.07.2021
Objektet e periudhës jugosllave: trashëgimia e padëshirueshme e Kosovës

01.06.2021
Na ishte një herë që kurrë mos qoftë

19.05.2021
Landscapes of Repair: Ftesë për Kontribute

11.05.2021
Ekspozita “Data: Mars” - protestat dhe aktivizmi i grave në Kosovë

11.05.2021
Protestat e grave në vitet 1990 në Kosovë: historia e Igo Rogovës

11.05.2021
Vitet 1980-të dhe 1990-të maqedonase: oaz i paqes?

11.05.2021
Lëvizja antiluftë dhe gratë në Serbi gjatë viteve 1990

11.05.2021
Drejt 30-vjetorit të Fushatës Antiluftë në Kroaci

11.05.2021
Kultura e rezistencës dhe kultura e kujtesës

11.05.2021
Koncerti “Yutel për paqen”, Banja Lluka, 24 gusht 1991

11.05.2021
The Balkan Perspectives Podcast

11.03.2021
Dita Ndërkombëtare e Gruas në tri dekada

25.01.2021
Historia si një Maqinë Id: Ndikimet në ,,De Balchak” përkundër Zëri i Gjeneratave të Reja

22.01.2021
"Mendoni për ne, zonjë": "Miss Stone" dhe vetë-performanca kolektiv

25.12.2020
Viktimat e luftës në Kosovë ende vlerësohen me “rreth”

23.12.2020
Riformësimi i së kaluarës në hapësirën publike: rasti i Mostarit

23.12.2020
Revizionimi i historisë në Bosnje e Hercegovinë

23.12.2020
Revizionimi i historisë si platformë për nacionalizmin dhe pengesë për paqen e qëndrueshme në Ballkanin Perëndimor

23.12.2020
S’ka atdhe për të moshuarit

23.12.2020
Nevoja për rishikimin e të mësuarit të historisë

23.12.2020
Ndryshimi i teksteve mësimore të historisë parakusht për normalizimin e marrëdhënieve

23.12.2020
Metodija Andonov - Çento - Hero/Tradhëtar/Hero

23.12.2020
Kushtëzimi i TPNJ-së dhe pajtueshmëria e Maqedonisë së Veriut me të

22.12.2020
Familjarët e të pagjeturve kërkojnë ndryshimin e ligjeve “diskriminuese”

22.12.2020
Jeta nën stigmën e dhunimit dhe pensionit të pamjaftueshëm nga shteti

21.12.2020
Përpjekja e dytë brenda vitit për themelimin e Institutit për Hulumtimin e Krimeve të Luftës

18.12.2020
Identifikimet e gabuara të viktimave të luftës përtërijnë dhimbjet e familjarëve

17.12.2020
Viktimat civile në harresë të kujtesës kolektive

30.09.2020
Hijet e errëta të Dubrovnikut

25.09.2020
Spektakël në vend të thelbit

23.09.2020
‘Lufta globale’ kundër një virusi

22.09.2020
Rrëfimet individuale të luftës në formësimin e dialogut historik në ndërtimin e paqes

08.09.2020
Të kuptuarit e medias - vaksina më efektive kundër lajmeve të rreme

07.09.2020
Të kthesh sytë pas

21.08.2020
HESHTJA SI ALIBI

05.08.2020
25 vite më vonë: A mundet “Operacioni Stuhia” të nënkuptojë pajtim?

14.07.2020
Shifra dhe shkronja

10.07.2020
Politika e rreme e pajtimit

08.07.2020
Ana tjetër e medaljes

03.07.2020
“Helmimet ma kanë helmu jetën”

23.06.2020
Po, ka ndodhur

03.06.2020
“I ka njeh 145 të vrarë në oborr”

31.05.2020
Kultura e kujtesës në kohën e pandemisë

18.05.2020
...memoria e trupit të së kaluarës në reagim të pandemisë?

18.05.2020
Trauma kolektive: Rishikim në kohëra pandemie

14.05.2020
“Baba tha nuk e lëshoj shpijën”

14.05.2020
Definimi i konceptit të drejtësisë së tranzicionit

04.05.2020
Të kujtuarit i së kaluarës në media sociale

04.05.2020
Ballafaqimi me të kaluarën në kohërat digjitale / në kohërat e mediave sociale

04.05.2020
Përballja me të kaluarën e dhimbshme çdo ditë: vështirësitë e ballafaqimit me të kaluarën në epokën digjitale

04.05.2020
Gjykimeve po u vjen fundi – po pastaj?

04.05.2020
Në kurthin e lajmeve të rreme

04.05.2020
Roli i medias sociale në afirmimin e revizionizmit, rishkrimit të së kaluarës dhe kulturës së harresës

04.05.2020
Media sociale dhe portalet – hapësirë për të tejkaluar apo përforcuar paragjykimet?

04.05.2020
Pranë, por të panjohur

23.04.2020
NË TERRIN E TË PAGJETURVE

13.04.2020
Ballafaqimi me të harruarën

07.04.2020
Heroinat përreth nesh

30.03.2020
Narrativet e së shkuarës

14.02.2020
850 Prioritetet dhe koha që ikën

12.02.2020
...po sikur të ishim në këpucët e palës tjetër?

27.01.2020
E vështirë ballafaqimi me të kaluarën kur shpalosen dhimbjet

22.01.2020
Ligji për Qasjen e Lirë në Informacion Publik dhe qasja në informacion publik në praktikë

22.01.2020
Media dhe e kaluara që nuk po kalon

22.01.2020
E vërteta që nuk thuhet në kohën e duhur është më keq se gënjështra

21.01.2020
RAPORTIMI NË MEDIA PËR TË KALUARËN: VAZHDIMËSI E KONFLIKTIT APO NDËRTIM I PAQES?

21.01.2020
Të sfidosh të vërtetën

20.01.2020
Mediat si alarm i shoqërisë për ballafaqimin me të kaluarën

20.01.2020
Rasti i Serbisë: gazetaria e tabloidëve dhe ballafaqimi me të kaluarën

15.01.2020
Barra e raportimit për krimet e luftës në Kosovë

06.12.2019
“Kohë e re” për të pagjeturit nga Kosova

05.12.2019
Kukafshehthi

04.12.2019
18 VITE MË PAS

02.12.2019
Varrezat larg sallave të gjykimit

26.11.2019
Sfidat e kërkimit për të pagjeturit në Bosnje e Hercegovinë

22.11.2019
NA ISHTE NJË HERË QË KURRË MOS QOFTË

21.11.2019
Një jetë e tërë në kërkim të të pagjeturve

03.11.2019
Engjëlli që pret shpëtim-Dedikim Kurbinovës

25.10.2019
KAZANI SI NJOLLE E SARAJEVES GJATE RRETHIMIT

21.10.2019
ANA FEMËRORE E PAQES

18.10.2019
A mundet që atje të bëhet këtu?

13.10.2019
Prishtina Ecë

03.10.2019
Artikull për ueb faqe: “Ballafaqimi me të kaluarën në Ballkanin Perëndimor”

27.09.2019
Tetor në Beograd

11.09.2019
Pse të diskutoni tema që nuk ju shqetësojnë?

06.09.2019
Sa e kaluar është e mjaftueshme?

27.08.2019
Ulërimë në të kaluarën

22.08.2019
Histori e shkurtër e institucionalizimit të kujtesës (përpjekje)

20.08.2019
Çlirimi i hapësirës

15.08.2019
Shkupi 2014: memorializimi etnocentrik dhe kleptokracia

05.08.2019
Është koha e duhur të bëhemi individë dhe të pushojmë se qenuri etni

04.08.2019
Ligji për Memorialet e Luftës në Serbi: monopoli nacionalist mbi kujtesën

30.07.2019
Prej harresës publike: kujtesa private

30.07.2019
Ndërtimi i kujtesës

29.07.2019
Gratë në bronz

22.07.2019
Lajme të rreme-fenomen global për të cilin ende nuk ka zgjidhje

19.07.2019
Më zgjoni kur të marrë fund

11.07.2019
Harresa, mohimi dhe mospranimi janë baraz me gjenocid

25.06.2019
“E ndez TV-në dhe kupton se është gjendje lufte”

22.05.2019
Një amerikane në Kosovë: reflektime mbi identitetin kolektiv, përkatësinë kombëtare dhe trashëgiminë e luftës të Amerikës

21.05.2019
Nuk e di emrin e babait tim

17.04.2019
DITA E SHIRITIT TE BARDHE

08.04.2019
Festivali In Situ – intervistë me Bojana Stojmenovskan, drejtoreshë e festivalit

05.04.2019
Çarshia e Vjetër – diamanti i Shkupit

04.04.2019
EMOCIONALJA MBI TË GJITHA

03.04.2019
IMAGJINATA SI E VËRTETË

01.04.2019
Fuqia e artit për ballafaqimin me të kaluarën

26.03.2019
A është e mundur të flitet për të kaluarën, por në të njëjtën kohë të heshtet për të tashmen dhe të ardhmen?

25.03.2019
Fushata për pajtimin e gjaqeve 1990-1991: historia orale dhe kujtesa

18.03.2019
A ka jetë (politike) pas krimeve të luftës?

20.02.2019
Prej faljes së gjaqeve te pajtimi, zgjatja e dorës, e sotmja

23.10.2018
Kufiri dhe përkatësia

17.09.2018
Drejtësia tranzicionale: teoria kundrejt realitetit

04.07.2018
Jajce – nxënësit luftojnë kundër ndasive etnike

18.06.2018
Përvjetorët

14.05.2018
Nën hijen e luftës diplomatike

07.05.2018
Këto shoqëri po dëshmojnë çdo ditë dhe në çdo kuptim se nuk janë ballafaquar aspak me të kaluarën

26.04.2018
KROACIA – BALLAFAQIMI ME TË KALUARËN

29.03.2018
Secilit historinë e vet: istorija (serbisht), historija (boshnjakisht), povijest (kroatisht)

15.03.2018
Si e kujtojmë 24 marsin e vitit 1999?

13.03.2018
Për gratë që nuk strehohen në harresë

12.03.2018
Shumëperspektiviteti – mbjellja e farave të pajtimit

09.03.2018
TË ANSHËM DHE SIPËRFAQËSORË

08.03.2018
Studime të kujtesës kulturore dhe historisë orale si pikënisje e ballafaqimit me të kaluarën

06.03.2018
Arsimi shumëetnik është i nevojshëm nga mosha e re

05.03.2018
Kur arsimin e udhëheqin paranojat dhe propaganda

28.02.2018
MUNDËSI PËR TË ZHVILLUAR MENDIMIN KRITIK

28.02.2018
Të jetosh për të rrëfyer

27.02.2018
Historija? Istorija? Povijest?

12.02.2018
Dhjetë vjet të Republikës së Kosovës

07.02.2018
Një moratorium për të kaluarën?

01.02.2018
Nëse narrativat shqiptare dhe serbe në librat shkollorë të historisë mbeten pa u lëkundur në pozicione të ndara, çfarë duhet të ndryshojë?

17.01.2018
Dy shkolla nën një çati – parim që nuk funksionon më!

14.12.2017
Fakte nga Haga

12.12.2017
Roli i ballafaqimit me të kaluarën në sistemin e arsimit të Kosovës

11.12.2017
Ideali boshnjak – stili i humbur i jetesës

01.12.2017
Refleksion për identitetin – kush jam unë dhe çfarë më përcakton

27.11.2017
Gjenocidi është përgjithnjë

05.10.2017
‘Ballafaqimi me të kaluarën: Lëvizjet shoqërore në Kosovë gjatë socializmit dhe viteve ‘90’.

03.10.2017
IMAZHE TË (PA)PLOTA TË HISTORISË FEMËRORE TË LUFTËS

02.10.2017
Rojtarët e kujtimeve

26.09.2017
Viki

25.09.2017
Th.M.

22.09.2017
Merita

21.09.2017
Lola

20.09.2017
HANA

19.09.2017
H.K.

18.09.2017
H.H

15.09.2017
H.A.

14.09.2017
E.T.

13.09.2017
Teuta

13.09.2017
Viktimat civile të luftërave në mëshirë të shtetit të Serbisë

12.09.2017
Unë dua të dëgjohem

28.08.2017
Filmi është kapsulë kohe

25.08.2017
Ballafaqimi me të kaluarën përmes takimeve të të rinjve nga shoqëri të ndryshme të pas-konfliktit

17.07.2017
Monumentet dhe memorialet në ish-Jugosllavi si pengesë për ballafaqimin me të kaluarën

14.07.2017
Loja kukafshehtas

10.07.2017
BALLAFAQIMI ME TË KALUARËN NGA PERSPEKTIVA E PSIKOTERAPISË

21.06.2017
Nga kujtesa ime vizive

15.06.2017
Nxënësit sfidojnë sistemin arsimor të ndarë sipas etnive në Bosnjë

31.05.2017
KUJTESË SELEKTIVE

31.05.2017
Pasqyra të kujtesës sonë

14.02.2017
Presidenti Hashim Thaçi me një nismë për pajtim

20.01.2017
Serbët e Kosovës ndihen të frikësuar, jo të sigurt dhe të keqpërdorur

05.12.2016
Romani mbi rrethimin e Sarajevës tregon mirësinë nën rrethim

23.11.2016
SHQIPTARËT NË SUBOTICË: PASI QË JETOJMË SË BASHKU (2)

22.11.2016
SHQIPTARËT NË SUBOTICË: PASI QË JETOJMË SË BASHKU (1)

18.11.2016
GORANËT NË MES TË SHQIPTARËVE DHE SERBËVE

17.11.2016
SUBOTICË: BUKËPJEKËSIT SHQIPTARË NDIHMJNË FËMIJËT MË TË RREZIKUAR

15.11.2016
PANÇEVË: MIQËSIA SHQIPTARO-SERBE NUK ËSHTË VETËM MESAZH NË MUR

09.11.2016
KUSH JANË TË MALLKUARIT E BALLKANIT?

08.11.2016
Regjisori kosovar fokuson kamerën te trauma e pasluftës

02.11.2016
Viktimat e luftës po bëhen të padukshme në kohërat e paqes

24.10.2016
Brenga e mëmësisë së humbur e viktimave boshnjake të përdhunimeve të luftës

24.10.2016
Dokumentari i BIRN mbi krimet e luftës në Kosovë shfaqet në Universitetin e Sarajevës

18.10.2016
OKB-ja i bën presion Bosnjës për personat e zhdukur

17.10.2016
Ftesë për Pjesëmarrje Kujtime në lëvizje

12.10.2016
Fotografi dokumenton impaktin njerëzor të luftës së Kosovës

06.10.2016
Holanda në apel për vdekjet në Srebrenicë

22.09.2016
Kosova mund "të bashkojë" Boron me Ramizin

19.09.2016
RRËFIMI I SAJ DHE I TIJ U DISKUTUAN NË BISEDA TË SHKURTA

16.09.2016
Projekti Zetra: Kujtimet e koncertit rrok jugosllav për paqe

06.09.2016
Prokurorët e Ballkanit premtojnë drejtësi për viktimat e krimeve të luftës

02.09.2016
Novi Sadi monument për viktimat e partizanëve të Luftës së Dytë Botërore

30.08.2016
Presidenti i Kosovës: Personat e zhdukur janë një “plagë e rëndë”

15.08.2016
Të dënuarit boshnjakë për krime lufte paguajnë për të mos hyrë në burg

01.08.2016
Përkujtimi i pamjaftueshëm i viktimave civile në Kosovë

22.07.2016
Hapet në Sarajevë Muzeu i Krimeve Kundër Njerëzimit

12.07.2016
Fjalimi i Presidentit të ardhshëm të Serbisë në Srebrenicë me 11 korrik

07.07.2016
PËRgjigja ndaj së kaluarës duhet të përmbajë pranim të PËRgjegjësive

14.06.2016
Vizita e Izetbegoviqit në Kazani është kontribut për pajtimin

11.06.2016
Maqedonia po arrin pikën kritike dhe Perëndimi ka kthyer sytë në anën tjetër

25.05.2016
Drejtësi për mizoritë dhe krimet ekonomike: a mund ta ofrojë këtë BE-ja?

25.05.2016
Edukimi në drejtësinë tranzicionale në Kosovë [dokument i politikës]

25.05.2016
Një reportere kthehet në Kosovë pas 15 vjetësh

18.05.2016
Muzeu i Bosnjes nxjerr në pah përvojat e luftës gjatë fëmijërisë

17.05.2016
Kostoja psikologjike e pajtimit

10.05.2016
Çfarë thonë 50 kriminelë të luftës për drejtësinë ndërkombëtare

06.05.2016
David Tolbert: Aktgjykimet ndaj Sheshelit, Karaxhiqit dhe Gotovinës kanë qenë zhgënjyes

04.05.2016
Ballkani dhe kultura e kujtesës: vrasësit si qytetarë model

20.04.2016
“Sfida e përkujtimit dhe arsimit për Holokaustin"

19.04.2016
„Pikë takimi: Çfarë është Ballkani, çfarë flitet për të si dhe çfarë mund të jetë Ballkani?"

15.04.2016
Ballafaqimi me të kaluarën është i nevojshëm për të arritur pajtimin në Ballkanin Perëndimor

13.04.2016
Bosnia dhe Hercegovina pas Karaxhiqit: fundi i erës së drejtësisë penale

13.04.2016
Ftesë - “Thellësia dy”

13.04.2016
E kaluara si supermarket

06.04.2016
Pse Maqedonia nuk është e interesuar për procesin e pajtimit në rajon?

30.03.2016
Aktivitstët marshojnë drejt varrit masiv të Kosovës në Beograd

25.03.2016
Çfarë kuptimi pati për Bosnjen vendimi ndaj Karaxhiqit

24.03.2016
Promovimi i librit të Bekim Fehmiut "Shkëlqim dhe Tmerr" – pjesa e dytë

18.03.2016
E vërteta e ndaluar: Drejtësia tranzicionale dhe politika e përkujtimit në Kosovë

09.03.2016
Kosova nderon viktimat femra të luftës në Ditën e Grave

02.03.2016
Kosovë: Drejtësia tranzicionale në kurrikulën e re mësimore në shkollat e mesme

02.03.2016
Viktimat e krimeve të luftës dhe zëri i tyre qytetar

25.02.2016
Njerëzit dhe Kujtimet Flasin

16.02.2016
Sa e njohin të rinjtë shqiptar dhe serb njëri tjetrin?

10.02.2016
Një hero pozitiv për të gjithë? Memorializimi i Srgjan Aleksiqit në vendet e ish-Jugosllavisë

01.02.2016
Hulumtimi rajonal nga BIRN “Kujtime të kundërshtuara”

01.02.2016
Raporti Botëror 2016: Serbia - Ngjarjet e 2015

28.01.2016
Gjuha e urrejtjes që mund të shndërrohet në krim

21.01.2016
Dragan Markovina: Kujtimi është armiku më i madh i të gjitha llojeve të mitologjive

18.01.2016
Igor Shtiks: Ende nuk kemi arritur të thurim një narrativë për pajtimin

18.12.2015
Debati mbi pajtimin, 15.12.2015. - Banja Llukë

16.12.2015
Mbamendja E Shpirtit – Përurimi i librit

07.12.2015
Sarajeva kujton viktimat serbe të luftës

03.12.2015
“Të mos përsëritet kurrë më!”: traumat e viktimave të luftës civile në Bosnje dhe Hercegovinë vazhdojnë dhe 20 vjet më pas

02.12.2015
Branko Qulibërk: Është me rëndësi të fillojë diskutimi për çështje "të vështira" dhe të mos ekzistojë frika nga kërcënimet

23.11.2015
Korniza e Politikave të BE-së në mbështetje të drejtësisë tranzicionale

19.11.2015
Arsimi dhe drejtësia tranzicionale: mundësitë dhe sfidat për ndërtimin e paqes [raport]

18.11.2015
Politikanët e Ballkanit ‘nuk e marrin seriozisht pajtimin’

04.11.2015
‘Vitet e Errëta’ e shndërron luftën boshnjake në dramë

19.10.2015
Në Bosnje e Hercegovinë, humaniteti ka fytyrën e gruas

16.10.2015
Kultura e kujtesës së shtrembëruar ‘mban në kurth të kaluarën e Bosnjes’

05.10.2015
Java e Filmit Bekim Fehmiu në Kosovë, 6-10 tetor 2015

30.08.2015
UDIK-ICMP: NË SARAJEVË SHËNOHET DITA NDËRKOMBËTARE PËR PERSONA TË PAGJETUR

25.04.2015
Në Banja Llukë u zhvillua aksioni në mbështetje të themelimit teë iniciativës KOMRA

20.04.2015
Dokumentimi i kampeve të ndalimit dhe objekteve të tjera të ndalimit në Bosnjë e Hercegovinë në periudhën 1992-1995

02.04.2015
TRIAL/Analizë: Zbatimi i kërkesës për kompensimin e dëmit për viktimat e krimeve të luftës në procedimet penale në Bosnje e Hercegovinë

26.02.2015
Projekti me titull “Vënia në hartë e kampeve/objekteve të ndalimit” në Bosnjë e Hercegovinë në periudhën 1992-1995

13.10.2014
CDTP organizoi një fushatë në mbështetje të KOMRA-së në Banja Llukë

FILTRO