BIRN regionalno istraživanje “Suprotstavljena sjećanja”

Izvor: Mreza Mira

Foto: Marko Krojač 

Balkanska Istraživačka Mreža BIRN objavila regionalno istraživanje o poslijeratnim spomenicima „Suprotstavljena sjećanja“.

Novinarski tim BIRN-a je u sedam zemalja regije sproveo opsežno istraživanje u vezi s poslijeratnom stihijom podizanja spomenika na Balkanu.

Od završetka sukoba u zemljama bivše Jugoslavije, u sklopu rasprostranjene i uglavnom neregulirane kulture sjećanja, podignuto je na stotine spomenika i kipova, ponekad produbljujući podjele koje su i dovele do rata, umjesto da promoviraju pomirenje.

U sklopu projekta Balkanska tranzicijska pravda, ovo istraživanje otkriva kako različite države i etničke grupe koriste spomenike da bi predstavile svoju verziju događaja iz prošlosti, kako ih vlade koriste da bi manipulirale historijom i osvojile političke poene, i kako se u regionu koriste kao instrument stvaranja nacije.

Istraživanje se bavi i pitanjem kakvi se to spomenici trebaju graditi da bi promovirali mir, a ne oživljavali sukobe iz prošlosti.

Istraživanje se sastoji od 6 članaka, interaktivne mape spomenika na Balkanu i galerije slika.

“Ovaj projekat je od značaja za regiju, jer nam pokazuje da se mora uvesti red na nivou naših vlada u gradnju spomenika, da bi se sprečilo dodatno potpirivanje mržnje i popuno netransparentno trošenje novca. Ako u jednoj ulici imate spomenik ratnom heroju jedne nacije, koju druga ulica smatra ratnim zločincem, nema dobrosusedskih odnosa. Trebaju nam i državne i regionalna strategija.” Gordana Igrić, Direktorka BIRNa

Novinarski tim:

Denis Džidić , Elvira M. Jukić – Bosna i Hercegovina

Marija Ristić, Nemanja Čabrić – Srbija

Siniša Jakov Marušić – Makedonija

Milena Milošević – Crna Gora

Besar Likmeta – Albanija

Edona Peci – Kosovo

Boris Pavelić – Hrvatska

Više na: http://www.balkaninsight.com/rs/page/balkanska-tranziciona-pravda-suprotstavljena-se%C4%87anja

 

FILTER

READ THIS ALSO