“Otac je rekao da neće napustiti kuću”

Originalan tekst prvobitno objavljen na Koha.net, 30 Aprila 2020

Autor Redžep Maloku

Foto: KOHA Ditore

Ratni veteran Fadil Nuha još uvek nije pronašao ostatke svog nestalog oca

Niko nije mogao da ubedi Džemajl Hasan Nuhu da napusti svoj kućni prag, iako su srpske snage ulazile i izlazile iz kuće kako bi opljačkale najdragocenije stvari. Nuha je znao da se nalazi na listi srpskih tajnih službi, bio je deo organizacionih struktura dijaspore, koje je pomagalo ilegalnom pokretu na Kosovu. Tokom 1980-ih godina nekoliko puta je hapšen, a pasoš mu je bio oduzet mesecima. Početkom 1998 godine, sa početkom izbivanja rata na Kosovu, vratio se da bi bio uz svoju porodicu. Njegov sin Fadil je bio u redovima Oslobodilačke Vojske Kosova, u operativnoj zoni Nerodime u Jezercu, Uroševac. Nekoliko dana pre nego što su ga srpske snage odvele iz njegove kuće u Manastircu, Džemajl Nuha je posetio svog sina u selu u kome se nalazio i štab te zone.

"Došao je u Jezerac dva ili tri dana pre nego što su ga odveli. Doneo nam je dosta hrane tamo u Jezercu, -tamo sam bio vojnik - i tamo mi je bila žena, ćerka i sestra. Poručio sam ocu da donese hranu, šećer i neke stvari i rekao sam mu: "Ostani gore!" Rekao sam komandantu da mu nađe neko mesto ", seća se Fadil Nuha. Još sam mu rekao: " Ostani oče! "Rekao je:" Ne, ja neću napustiti kuću. “, - priča Fadil skrećući pogled prema trospratnoj kući, izgrađenoj početkom osamdeseth godina, u vreme kada otac nije smeo da se vrati tri godine zbog straha da će biti uhapšen kao član Narodnog pokreta Kosova u Nemačkoj. "To je bio poslednji dan kada sam ga video dok sam bio u Jezercu u štabu, jer sam bio na vojnoj dužnost. Otišao sam ponovo malo uveče, otprilike oko sat i po kasnije. "

“Majka ga je videla te večeri kada su ga odveli."

Džemajl Nuha (64) jedna je od pet žrtava u selu Manastirac. Četvorica ostalih seljana ubijena su 30 aprila, dva dana pre nego što su Nuhu odveli iz njegove kuće. Za razliku od ranijih godina, kada se zajednička ceremonija prisećanja održava dana 30 aprila, ove godine porodicu teši rodbina telefonskim pozivima. Fadil Nuha kaže da je u utorak primio mnogo telefonskih poziva. Nazvala su ga i dva brata, dve sestre i majka, koji žive u Nemačkoj. Šaha Nuha nije se odvojala od svog muža sve do trenutaka kada su joj srpske snage zapucale na dvorišna vrata i istovremeno njenog muža držali ispred cevi oružja.

"Majka je videla kada su oca odveli te noći", kaže Fadil Nuha. Skreće levo, pokazujući mesto gde su stara dvorišna vrata koja su bila probijena od metaka paravojnih snaga koji su zatim zapucali u njenom pravcu nakon što je ona odbila njihovo naređenje da "odu u planinu".

Majka je otišla u naselje Šumojve, gde se bilo okupilo stanovništvo. Kada je sutradan došla, videla je da oca nije bilo "- dodaje Fadil.

"Gde ste mi odveli muža?"

Šaha Nuha je odmah krenula prema komšijskim kućama prepunim pripadnika srpskih redovnih i paravojnih snaga. "Pitala ih je: 'Gde ste mi odveli muža?'

Srbi nisu odgovarali ni reči. "Samo su mahali kalašnjikovim oružjem da bi ukazali da su ga ubili” – priča Fadil svedočenje svoje majke Šahe koja će se vratiti kući samo da oslobodi dve krave iz štale. "Majka je jaka i drži se", kaže Fadil Nuha, navodeći da je sa njom razgovarao noć ranije.

Džemajl Nuha samo je jedna od 1641 nestalih osoba. Dana 27 aprila se obeležava Dan nestalih na Kosovu. Fadil Nuha kaže da članovi porodica nestalih svake godine odaju počast svim žrtvama najvećih masakra na Kosovu. "U aprilu odlazimo na sve komemoracije masakra", - kaže Fadil.

Aktuelni premijer Albin Kurti nazvao je 27 april 1999 godine “stravičnim danom“- danom kada je u Meji, u Đakovici, masakrirano 376 civila. "Trenutno 1641 osobe se još uvek vode kao nestala lica. Postoje porodice od tih 1641 osoba koje i dalje žive sa strepnjom čekanja, 1641 porodica čija je patnja produžena više od dve decenije. Deca, sada odrasla, rasla su zajedno sa čekanjem odgovora. Stariji ljudi koji nemaju saznanja o sudbini i lokaciji svojih naslednika “, napisao je Kurti na stranici “Fejsbuk“.

"Politika otežava stvari"

Bivši borac Fadil Nuha dok stoji pred vratima svoje kuće gde je njegov otac odveden 28 aprila 1999 godine, kaže da tugu i iscrpljenost porodica nestalih zbog nepronalaženja posmrtnih ostataka dodatno pogoršavaju političari. “Najviše nam otežava stvari sama politika, jer kao pojedinci, ne možemo ništa učiniti“, kaže on.

Još uvek do danas nema zvaničnog odgovora nijedne lokalne ili međunarodne institucije o sudbini njegovog oca. Četvoro seljana ubijenih dva dana nakon njega pronađeni su u selu. Ipak, Fadil Nuha veruje da je telo njegovog oca možda bilo gde bačeno. "Za razliku od slučajeva sa desetinama žrtava teško je pronaći samo jednu žrtvu, možda su njegove ostatke bacili u smeće i neko je mogao očistiti to smeće posle rata, kada je selo očišćeno."

I sam je Fadil kao ratni veteran zajedno sa svojim sugrađanima bio pronašao beživotno telo u selu, nedugo nakon rata. Kaže da su srpske snage takođe nabacale ostatke jednog psa i inertne materijale preko tela pronađenog sugrađana. Džemajlu Nuhi i ostalim žrtvama iz sela odaje se počast na dan godišnjice i na dan seoske škole. Tokom odavanja počasti  na binu se penje i mladi Džemajl "Kad se rodio, dao sam mu ime mog oca", kaže Fadil Nuha, ističući da je njegovog sina zovu Mal. "Da, zovemo ga Mal, jer su svi mog oca zvali Aga Mal."

Legenda: Do danas, bivši borac Fadil Nuha, nije dobio odgovor od nijedne lokalne ili međunarodne institucije o sudbini svog oca. Četvoro seljana ubijenih dva dana nakon njega pronađeni su u selu. Ipak, Fadil Nuha veruje da je telo njegovog oca možda bačeno bilo gde. 

Redžep Maloku (1984) radi kao novinar i prevodilac lista “Koha Ditore“od 2007 godine. Istovremeno producira TV priče za “Kohavision“i prevodi sa engleskog jezika za različite književne časopise. Maloku je diplomirao žurnalistiku na Prištinskom univerzitetu, “Hasan Priština“, i trenutno završava studije engleskog jezika na Univerzitetskom koledžu AAB.

Ovaj članak je prvobitno objavljen na albanskom jeziku na Koha.net, kao deo medijskog partnerstva između foruma ZFD Kosovo i novina Koha Ditore newspaper na Kosovu, u obavezi da se fokusira na teme koje se tiču suočavanja sa prošlošću u regionu.

FILTER

READ THIS ALSO