Sarajevo Film Festival, True Stories Market, 15-19.8.2019.

Sarajevo Film Festival, uz podršku Robert Bosch fondacije, nastavlja razvijati projekat Dealing with the Past.

Dealing With the Past služi kao dodatna platforma za svjedočenja/priče koje mogu poslužiti kao baza za razvijanje filmskih scenarija, projekata i filmova te će ove godine program biti proširen u vidu radionice za pripremu i prezentaciju priča na True Stories Market koja će se desiti od 15. do 19.8.2019. u Sarajevu.

Film Festival će se ove godine održati od 16. do 23. augusta. Kako bismo bili u mogućnosti ponuditi kvalitetan i relevantan sadržaj, veoma je važna suradnja sa relevantnim institucijama koje se bave pitanjima ratnih sukoba, rješavanja ili razumijevanja istih. Shodno tome ovim putem Vas kontaktiramo radi ostvarivanja suradnje i učešća u programu, ne samo kroz pristup i promociju vaše baze podataka, odnosno, svjedočenja, priča i dokumenata za koje smatrate da bi mogli da doprinesu razvoju i promociji mira, u okviru projekta a i šire, već i aktivno učešće u cijelom procesu i cjelogodišnjem projektu.

Festival snosi troškove smještaja i puta predstavnicima organizacija koje budu izabrane.

Programski partner na projektu Dealing With the Past, bi ponudio/predložio svjedočenja/priče iz svoje baze podataka koje bi ušle u selekciju za predstavljanje na True Stories Market. Rok za prijavu priča/svjedočenja, je 26. juni 2019. godine. Najbolji format za predstavljanje priča je jedna stranica. Čim potvrdimo programski dio radionice, šaljemo Vam više informacije. Za više informacija o prethodnim pričama pogledajte našu prošlogodišnju brošuru  https://www.sff.ba/upload/documents/cinelink_industry/24thSFF_DWP.pdf

Kriteriji za slanje priča:

1. Fenomen žena silovanih u ratu i život poslije

2. Nestale osobe i otvoreni procesi / Kazneni postupci i osude, Zakon o oprostu i pomilovanja počinitelja

3. Izbjeglice i njihov povratak / Susret sa mjestom i/ili počiniteljem zločina

4. PTSP, posljedice rata i njihov uticaj na preživjele članove porodice (opsesivno kompulsivno ponašanje žrtava)

5. Pozitivne priče: Ljudi različitih nacionalnosti spašavali živote jedni drugima, povratnici, okončani procesi...

6. Život u mjestu gdje nije bilo rata - doživljaj rata, uticaj, posljedice

7. Fenomen djece odrasle u ratu - njihove priče, perspektiva i doživljaj rata

8. Uticaj i posljedice rata na sve segmente života 20 godina nakon - otvorene rane, dijalog, suživot, zatrovanost djece koja su rođena tijekom ili nakon rata... Kako krenuti dalje?

9. Pozitivne priče mladih generacija na temu suočavanja sa prošlošću.

FILTER

READ THIS ALSO