Srednjoškolci iz Jajca u Hagu primaju značajnu nagradu: Nacionalističke politike su pokleknule pred omladinskom odlučnošću

Izvor: Mreža mira

Foto: osce.org

Pokazatelj mladim ljudima u BiH da njihova borba nije nevidljiva i uzaludna….

Visoki komesar OSCE-a za nacionalne manjine (HCNM) Lamberto Zannier i ministar vanjskih poslova Holandije Stef Blok sutra će u Hagu jajačkim srednjoškolcima dodijeliti nagradu “Max van der Stoel”.

Pozivnicu Visokog komesara OSCE-a za nacionalne manjine je dobilo devet Jajčana i Jajčanki. Nagradu Max van der Stoel će primiti srednjoškolci Ajla Vrebac, Azra Keljalić, Nikolas Rimac i Tarik Šehić, zatim profesorice Josipa Bogić i Amela Kavazbašić, kao i aktivista Samir Beharić.

Pozivnice su takođe dobili Ivica Jukanović, jedan od inicijatora protesta srednjoškolaca, te Zdenko Ištvanić, direktor Srednje strukovne škole “Jajce”, koji iz opravdanih razloga neće moći prisustvovati dodjeli nagrade.

Srednjoškolci iz Jajca su izabrani su kao dobitnici “Max van der Stoel” nagrade za 2018. godinu za borbu protiv kantonalne odluke o osnivanju nove etnički odvojene škole koja bi produbila već etnički podijeljen obrazovni sistem u Jajcu i SBK.

Prisutnima će se u Palati mira obratiti generalni sekretar OSCE-a, Thomas Greminger, prvi potpredsjednik Evropske komisije, Frans Timmermans, generalni direktor Fondacije Carnegie – Palata mira, Erik de Baedts, šef misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini Bruce Berton, i ambasadorica Bosne i Hercegovine u Holandiji, Mirsada Čolaković.

Nagrada “Max van der Stoel” sa sobom nosi i premiju od 50.000 eura, koju će srednjoškolci, kako su već javno izjavili, utrošiti na nove ideje učenika.

Na margini ceremonije dodjele nagrade će biti otvorena izložba fotografija u cilju proslave 25. godišnjice Visokog komesara OSCE-a za nacionalne manjine.

Samir Beharić, aktivista i trenutni student na Univerzitetu u Leipzigu rekao je da ova najrada ima višestruku simboliku.

“Prije svega, ona šalje poruku mladim ljudima u BiH da njihova borba nije nevidljiva i uzaludna, već da svaka omladinska inicijativa ima potencijal da ostvari cilj i odjekne na svečetiri strane svijeta. Upornost i vjera u promjene su ključni za svaki uspjeh! Nagrada Max van der Stoel je takođe jasan putokaz bh. političarima u kojem smjeru reforma obrazovanja u BiH treba ići. Nacionalističke politike su pokleknule pred omladinskom odlučnošću i vjerom u bolje sutra. Uspjeh neće biti potpun sve dok se i posljednja podijeljena škola integriše u inkluzivni obrazovni okvir”, rekao je za BUKU Beharić.

On je dodao da je ironično da jajački srednjoškolci prvu nagradu za svoj trud, rad i zalaganje primaju izvan BiH, umjesto u zemlji za čiju se budućnost bore.

“Ipak, mnogo bitnije od tapšanja po ramenima jeste aktivan rad bh. političara na implementaciji onoga za šta su se jajački srednjioškolci dvije godine borili”, rekao je Beharić.

FILTER

READ THIS ALSO