Škola drugačijih sjećanja okupila mlade iz regiona

Piše: Boro Dukić

Izvor: asinfo.info

Ovogodišnja Škola drugačijih sjećanja održana je prošle sedmice u Gornjem Podrinju.

U petodnevnoj školi učestvovali su mladi iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske i Srbije.

Nakon dolaska u Goražde polaznici škole imali su priliku da čuju predavanje u vezi Drugog svjetskog rata na području Goražda, posjetili su spomenik Drinskim mučenicama i spomenik žrtvama u Drugom svjetskom ratu.

Program su nastavili posjetom Višegradu gdje su čuli predavanje koje se bavilo istorijom Ćuprije na Drini i upoznali se sa istorijom višegradskih Jevreja posjetivši jevrejsko groblje. Učesnici su mogli čuti i priču novinara koji je dao uvid u dešavanja tokom posljednjeg rata u BiH na prostoru regije sa fokusom na Goražde. Posjetu Višegradu su završili predavanjem i posjetom mjestima stradanja civila u Pionirskoj ulici i Bikavcu. Mladi su prisustvali i projekciji “Za one koji ne mogu da govore” koji se bavi zločinom silovanja na području Višegrada tokom posljednjeg rata u BiH.

Učesnici su posjetili i Nacionalni park Sutjeska gdje su imali priliku da pobliže istraže Bitku na Sutjesci i dešavanja tokom Drugog svjetskog rata na ovom prostoru. Dan su nastavili putovanjem u Foču gdje su diskutovali o dešavanjima iz posljednja dva rata u Foči. Prva posjeta u Foči je bila Muzeju Stare Hercegovine gdje su mogli vidjeti postavke koje se bave tematikom Narodnooslobodilačkog pokreta na ovom prostoru i mjesta stradanja za vrijeme posljednjeg rata u BiH. Nakon Muzeja Stare Hercegovine posjetili su Jošanicu, selo nadomak Foče koje je mjesto stradanja 54 civila. Poslije toga u nastavku posjete Foči koja je uključivala mjesta stradanja civila i mjesta na kojima je izvršen ratni zločin poput Kazneno-popravnog doma i Sportske dvorane Partizan.

Na kraju dana održane su refleksije, kojom su učesnici obuhvatili sve narative i priče sa kojima su susreli se.

Zadnji dan pažnja je posvećena Goraždu i dešavanjima u posljednjem ratu u BiH.
Na samom početku polaznici su imali priliku da čuju o radu aktivističke grupe Neobilježena mjesta stradanja i svim problemima s kojima se susreću u svom radu.

Obilazak Goražda započet je sa izletištom i vidikovcem Rorovi gdje susu ima priliku da čuju vojne aspekte života tokom rata u Goraždu. Dan su nastavili posjetom Zavičajnom muzeju Goražde gdje su dobili uvid u perspektivu rata iz ugla žene borca i postavku koja se bavi tematikom života običnog čovjeka u toku rata gdje su imali priliku svjedočiti oo snalažljivosti stanovnika Goražda. U nastavku su obišli “most ispod mosta” koji su sagradili stanovnici Goražda kako bi izbjegli konstantnu snajpersku paljbu i spomenik djeci poginuloj za vrijeme ratnih dejstava.

Obilazak Goražda završen je prikazivanjem filma “Heroji bitke za ranjenike” koji obrađuje priče osoba koje su u beznađu rata uspjeli da budu svjetlo.

FILTER

READ THIS ALSO