HISTORY FEST Sarajevo, 31. maj / svibanj – 3. juni / lipanj 2018.

U 2018. navršava se nekoliko važnih povijesnih obljetnica: 140 godina od potpisivanja Berlinskog ugovora (1878), 100 godina od kraja Prvog svjetskog rata i stvaranja prve jugoslavenske države (1918), 70 godina od raskida Jugoslavije i Sovjetskog Saveza (1948) i 50 godina od studentske pobune (1968). Svi ti događaji desili su se tako daleko, ali njihove posljedice čine se tako bliskim u našim današnjim životima. Koja historijska iskustva imamo iz odluka Berlinskog kongresa, te koliko su principi uspostavljeni 1878. bili važni za jačanje nacionalnih država na Balkanu i koliko je to bilo važno u historijskom razvoju tokom 20. stoljeća? Šta je značila Jugoslavija stvorena na koncu Prvoga svjetskog rata, kako se mi danas sjećamo Jugoslavije i kako se revidira jugoslavenska prošlost? Koji je smisao sudbonosnih odluka 1948. i koliko je važan bio studentski pokret 1968. u kontekstu širih svjetskih procesa 1960-ih godina? Na koji način se danas pišu doktorati iz historije Jugoslavije na univerzitetima u Sarajevu, Beogradu, Zagrebu, Ljubljani, Nikšiću, Gratzu, Berlinu, Münchenu, Regensburgu, Bologni...

O svim tim temama će u Sarajevu od 31. maja do 3. juna, u okviru History Festa, raspravljati naučnici iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske, Makedonije, Crne Gore, Slovenije, Austrije, Njemačke, Mađarske, Češke, Bugarske, Rusije, Francuske, SAD, Kine, Turske, Grčke  ...

Uz ove debate, priređujemo promocije najnovijih knjiga, razgovore o spomenicima i njihovom korištenju u reviziji historije, predavanja o načinima revizije historije i sličnim temama.

Najavljujemo i sarajevsku premijeru dokumentarnog filma Duh vremena, kao i razgovor sa režiserom filma Lordanom Zafranovićem i scenaristicom i producenticom prof. dr. Natašom Mišković.

Pozivamo vas u Zemaljski muzej, Bošnjački institut – fondacija Adila Zulfikarpašića, Međunarodni centar za djecu i omladinu Novo Sarajevo te kino Meeting Point da kroz razgovore sa velikim naučnicima i umjetnicima približimo povijest zajedno! Dobro došli!

 

Program History Fest-a

Biografije učesnika

 

FILTER

READ THIS ALSO