Od Erosa do Polemosa ka geniju

Piše: Marija Galić

Izvor: tacno.net

“Od Erosa do Polemosa“ mijenja uspavanu zbilju, ulijeva hrabrost i strast za progresima svih vrsta. Poziva na rezistenciju mračnim segmentima, imponira, provocira, poučava i prosvjetljuje.

Anulirajući i najmanju pretenziju da si utvaram kako je ovo ozbiljna recenzija jedne beskonačno vrijedne knjige kao što je “Od Erosa do Polemosa“ profesora Nerzuka Ćurka (za takav podvig nisam kompetentna), laički ću reći kako je to knjiga koja se čita u dahu i koju bi svaki građanin trebao posjedovati i iznova čitati u situacijama kad sam sebe uhvati u nerazumijevanju kompleksnih prilika u BiH koje su konstantno statusa in suspenso. Zapravo, ova knjiga je svojevrstan “must have“ za svakoga kome je dozlogrdio za BiH uobičajen apatičan i pesimističan narativ jer je ista jedan ukoričen buket inspiracije, razumnoga poleta i energične, snažne motivacije.

Kolekcija minucioznih, briljantnih, edukativnih intervjua (period od 2004. do 2017. godine) obojanih pacifističkom, dobroćudnom, ali pasioniranom atmosferom učinit će da sa svakom novom pročitanom stranicom simultano raste vaš respekt prema profesoru Ćurku – neviđeno raskošan vokabular, gotovo nadrealna lucidnost, pitka i fascinantna dubina izrečenih misli koje “gađaju u sridu“ i tjeraju na promišljanje satima i danima nakon čitanja. Tema je pregršt: od izbora Donalda Trumpa za predsjednika SAD-a,već zaboravljenih prosvjeda u Mostaru, bh-lidera, naše postdejtonske realnosti (“Dejtonska država najveći je saveznik svojih političara koji žive svoj svakodnevni dejtonski život potpuno odvojen od dejtonske svakodnevice običnog puka i pritom je najveći broj njih apsolutno uvjeren da predano rade…“), europske vizije BiH, diferencijacije pojmova intelektualca i znanstvenika do orkestriranih napada na profesorovu porodicu.

Iako sam imala čast nekoliko puta uživo slušati predavanja prof. Ćurka, čitala intervjue i kolumne i u skladu s time, bila upoznata s njegovom virtuoznom elokvencijom, te a priori očekivala remek-djelo, opet sam uspjela ostati ugodno iznenađena.

Koliko srčano profesor Ćurak želi aktivnu participaciju i angažiranost mladih ljudi, onakvu kakvu je i sam svojevremeno rezolutno demonstrirao povodom epskog trovanja u studentskoj menzi (bunt je, premda ugušen u velikoj mjeri od strane Centralnog Komiteta Partije, ipak iznjedrio rezultat u vidu dotad nepostojeće mogućnosti prenošenja ispita u narednu akademsku godinu), dokazuju njegove rečenice, istinske literarne krasotice:

“Volio bih da su studenti radikalniji, radikalniji u emancipatorskom smislu. Ako ljudi sa dvadeset godina neće biti ljevičari i anarhisti, kada će biti? ( …) Provociram studente da budu radikalni u suprotnom smjeru od konzervativnih revolucija koje trenutno trijumfiraju u BiH, ali i u svijetu. (…) Borio sam se kao student za svoje ideje, a sada se kao profesor borim za svoje ideje i tragam za istinom. Možda u tom traganju prema nekome nisam nježan. Uglavnom prema onima koji ne zaslužuju nježnost.“

“Od Erosa do Polemosa“ mijenja uspavanu zbilju, ulijeva hrabrost i strast za progresima svih vrsta. Poziva na rezistenciju mračnim segmentima, imponira, provocira, poučava i prosvjetljuje.

——————————————————————————————

Marija Galić je student Škole kritičkog mišljenja iz Mostara

FILTER

READ THIS ALSO