ISCJELITELJI NEPOMIRENJA i PROŠLOSTI

Piše: Žana Alpeza

Korov koji donosi nepomirljivost raste na svim poljima ljudskog života... Kako korov ulazi na naša vrata u naše živote prenosimo ga na našu djecu.. .Koliko li je uništeno života snova, od ovog korova, jer je on toliko nepopustljiv da je zavladao u dušama djece, omladine, starih...ali najgore je što je ovaj korov među narodima, državama, djeci, ženama, u obiteljima....

Svaki dan se u našoj državi susrećemo barem sa nekoliko primjera bez priznanja krivnje, odgovornosti,..a imamo li onda pomirenje...Oni koji se nalaze u poljima nepomirljivosti iskorištavaju urođeni strah „robova“ i meteža kako bi opravdali zakone nametanja koja su za mnoge neprihvatljiva.

Neću se osvrćati za ovim korovima „zla“, jer su oko mene iscjelitelji nepomirenja....oko mene su oni koji stvaraju nove nade, nove prilike, nove načine pomirenja. Oni su oprostili, oni nas uče kako da se sklonimo od stvaranja nove nepravde.

Pomirljivost je nešto što su oni naučili da nije slabost, nego poštivanje tuđeg uvjerenja, prihvaćanje drugoga sa njegovim slabostima, manama, i dobrim stranama ljudskosti. Oni nisu ovdje da uništavaju „neprijatelje“ da uništavaju „nepomirljive“... Oni znaju da nepopustljivost u društvenoj zajednici u našem BH društvu među narodima, među komšijama, rađa sukobe sa nesagledivim posljedicama.

Oni znaju da je suprotnost od nepopustljivosti u čovjeka, u komšiju je odbacivanje očaja..oni su naučili da je suprotnost od nepomirljivosti ljubiti čovjeka negoli ga uvrijediti, da mu treba dati priliku, da mu treba vjerovati, i najvažnije prihvatiti ga.

Oni su otvorili vrata „otvorena“ svakome...znaju da nije lako uputit riječ „onima na tronu vlasti“..Znajuči da njima i ne treba bilo kakav savjet ili riječ, jer oni ionako sebe smatraju nepogrešivima.

Ne možemo reći da su oni na vlasti svi u istome „košu“, ima savjesnih nositelja vlasti, njihovih zadataka, gdje im je stalo do čovjeka, do spoznaje situacije, do suočavanja sa nedavnom prošlošću itd...

Koliko oni mogu uraditi...očito ne mnogo, govori nam svakodnevnica, govori nam i situacija koja se ne mijenja.

Ali upravo smo mi ti „iscjelitelji“ nepomirenja koji svakim svojim atomom bića, svojim djelima, svojim mislima, mjenjamo netreperljivost, grčeve prošlosti, ostatke na olupinama mora od naših ožiljaka.

Mi smo ti koji će pomoći jedni drugima u izgrađivanju i „klijanju“ naše dobrote, u otkriću drugoga, drugačijega,  jer smo naučili trnovitim putem.

Žana Alpeza je rođena 1978. u Ledincu općina Grude. Predsjednica je Udruge "Pravi Put", te voditelj mnogo projektni programa u oblasti socijalnog Poduzetništva, i IT projekata.  Dobitnica je nekoliko nagrada te neke od njih su "Dobro za Filantropiju" 2014/2015, nagrada za najbolju poslovnu biznis ideju  od Američke Ambasade u BH, i Infohouse ,Interventnog Fonda i drugi.
Piše kolumne  za nekoliko web portala u BiH i dva u Srbiji, ove godine izlaze  knjiga u oblasti podrške pri zapošljavanju, u kojoj je autor iste.
www.udrugapraviput.com 

FILTER

READ THIS ALSO