Sarajevo film festival: Poziv za prijavu na prisustvo Dealing with the Past programu

Sarajevo film festival, uz podršku Robert Bosch fondacije i ove godine nastavlja razvijati Dealing with the Past program.

 

Projekat Dealing With the Past nastoji produbiti dijalog o neriješenim temama i problemima u našem regionu, promovirajući mir kroz podizanje svijesti i suočavanja svih uključenih aktera s neupitnim činjenicama. Nastojimo ohrabriti cjelokupno javno mnijenje na angažman za bolje razumijevanje, spoznavanje i toleranciju različitosti, posebno među mlađim generacijama. No, ne nastojimo potaknuti samo dijalog kroz formu filma, već nastojimo prikupiti priče, dokumente i sjećanja koji evociraju prošlost i još uvijek otvaraju rane, a mogu poslužiti kao otvoren izvor za eksperte/ice i profesionalce/ke koji mogu transformisati ove priče koristeći jezik filma kao važno sredstvo promocije u izgradnji mira, regionalno kao i internacionalno.

 

Ove godine  izuzetna nam je čast ugostiti Joshuu Oppenheimera, poznatog po odvažnom pristupu tematici suočavanja s prošlošću, koji će nam predstaviti ostvarenja koja su ga svrstala među najznačajnije filmske autore današnjice. Vrijednost ovog programa prepoznao je i poznati ratni fotograf Ron Haviv koji će s našom publikom razgovarati o značaju dokumentiranja sjećanja i njenu relevantnost za danas i sutra. Također, bitno je naglasiti i Sajam istinitih priča, jedinstvenu open-source platformu koja povezuje filmske autore sa organizacijama koje su istraživale i dokumentovale zločine i njihove posljedice u društvu koje su proistekle iz ratova na području bivše Jugoslavije.

 

Veoma nam je bitna suradnja s relevantnim institucijama koje se bave pitanjima ratnih sukoba, rješavanja ili razumijevanja istih i u skladu s tim pozivamo predstavnike ovih organizacija da prisustvuju Dealing with the Past programu.

 

Da biste se prijavili, molimo Vas da pošaljete email s Vašim podacima (ime, prezime i organizacija/udruženje koje predstavljate) na email dwp@sff.ba.

 

Prihvatamo prijave do kraja jula.

FILTER

READ THIS ALSO