Poziv za prijavu priča na ovogodišnjem programu Dealing with the Past u sklopu CineLink Sarajevo Film Festivala

Sarajevo Film Festival, uz podršku Robert Bosch fondacije, nastavlja razvijati projekat Dealing With the Past u sklopu CineLink dana filmske industrije.


Svjedočeći o kontinuiranim konfliktima današnjice, projekat Dealing With the Past nastoji produbiti dijalog o neriješenim temama i problemima u našem regionu, promovirajući mir kroz podizanje svijesti i suočavanja svih uključenih aktera s neupitnim činjenicama. Nastojimo ohrabriti cjelokupno javno mnijenje na angažman za bolje razumijevanje, spoznavanje i toleranciju različitosti, posebno među mlađim generacijama. No, ne nastojimo potaknuti samo dijalog kroz formu filma, već nastojimo prikupiti priče, dokumente i sjećanja koji evociraju prošlost i još uvijek otvaraju rane, a mogu poslužiti kao otvoren izvor za eksperte/ice i profesionalce/ke koji mogu transformisati ove priče koristeći jezik filma kao važno sredstvo promocije u izgradnji mira, regionalno kao i internacionalno. Ističući važnost suočavanja sa prošlošću kroz panele i otvorene diskusije, sa posebnim fokusom na mlađe generacije koje će biti u mogućnosti da se sretnu sa ekspertima/cama iz različitih industrija, nastojimo da pospješimo njihovo znanje i razumijevanje socijalnih procesa tijekom i poslije konflikata, koji mogu imati veliki utjecaj na proces zacjeljivanja i suočavanja sa prošlošću u našem regionu i njegovom poslijeratnom društvu, te putem otvorenog dijaloga o prihvatanju drugog i drugačijeg stvoriti preduslove za preventivno djelovanje u slučajevima društvenih djelovanja koja naginju ka konfliktima. 

Dealing With the Past služi kao dodatna platforma za svjedočenja/priče koje mogu poslužiti kao baza za razvijanje filmskih scenarija, projekata i filmova te će ove godine program biti proširen u vidu pripremne radionice za prezentaciju priča na True Stories Market. Filmski dio Dealing with Past programa ove godine predvodit će režiser Josha Oppenheimer, koji će podijeliti svoje iskustvo suočavanja s prošlošću i njegovu filmsku realizaciju kroz filmove Act of Killing i Look of Silence. Sarajevo Film Festival će se ove godine održati od 11. do 18. augusta, a program Dealing With the Past od 12. do 14.8.2017. 

Kako bismo bili u mogućnosti ponuditi kvalitetan i relevantan sadržaj, veoma je važna suradnja sa relevantnim institucijama koje se bave pitanjima ratnih sukoba, rješavanja ili razumijevanja istih. Također treba naglasiti i organizacije s kojima već surađujemo: The Balkan Investigative Reporting Network - BIRN, Helsinški odbor za ljudska prava u Republici Srpskoj (BiH), Istraživačko dokumentacioni centar (BiH), Centar za građansko obrazovanje (Crna Gora), Documenta (Hrvatska), Youth Initiative for Human Rights (Hrvatska), Integra (Kosovo), Forum ZFD (Bosna i Hercegovina, Srbija), Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, kao i medijski partner Al Jazeera Balkans. 

Dealing with the Past program želi predstaviti svjedočenja, priče i dokumenate koji mogu doprinijeti razvoju i promociji mira, u nadi da će dobiti svoju filmsku realizaciju.

Tražimo programske partnere koji bi ponudili /predložili svjedočenja/priče iz svoje baze podataka koje bi ušle u selekciju za predstavljanje na True Stories Market. Rok za prijavu priča/svjedočenja, je 9. juli 2017. godine. Najbolji format za predstavljanje priča je jedna stranica. 

 Kriteriji za slanje priča:

1. Fenomen žena silovanih u ratu i život poslije
2. Nestale osobe i otvoreni procesi / Kazneni postupci i osude, Zakon o oprostu i pomilovanja počinitelja
3. Izbjeglice i njihov povratak / Susret sa mjestom i/ili počiniteljem zločina
4. PTSP, posljedice rata i njihov uticaj na preživjele članove porodice (opsesivno kompulsivno ponašanje žrtava)
5. Pozitivne priče: Ljudi različitih nacionalnosti spašavali živote jedni drugima, povratnici, okončani procesi...
6. Život u mjestu gdje nije bilo rata - doživljaj rata, uticaj, posljedice
7. Fenomen djece odrasle u ratu - njihove priče, perspektiva i doživljaj rata
8. Uticaj i posljedice rata na sve segmente života 20 godina nakon - otvorene rane, dijalog, suživot, zatrovanost djece koja su rođena tijekom ili nakon rata... Kako krenuti dalje? 
9. Pozitivne priče mladih generacija na temu suočavanja sa prošlošću.

Programski partneri će biti pozvani da učestvuju u programu Dealing with Past. Nevladine organizacije, udruženja mogu nominirati priču. Sarajevo Film Festival snosit će troškove smještaja za jednog predstavnika partnerske organizacije.

Za sve dodatne informacije, javite se na mail dwp@sff.ba

FILTER

READ THIS ALSO