UDIK-ICMP: U SARAJEVU OBILJEŽEN MEĐUNARODNI DAN NESTALIH OSOBA

Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK) u saradnji sa Međunarodnom komisijom za nestale osobe (ICMP) i Mrežom za izgradnju mira, 30. augusta ispred Spomenika ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva, u Sarajevu, organizovalo je obilježavanje Međunarodnog dana nestalih osoba.

 Tom prilikom predstavljene su „žive skulpture“ koje se sastoje od instalacija dizajniranih od strane članova porodica nestalih kako bi predstavili svoje voljene te uključili u dijalog građane i objasnili značaj problema nestalih osoba.

Ovom prilikom poručeno je još jednom, da porodice nestalih osoba imaju pravo saznati istinu o sudbini svojih najmilijih, a društvo u cjelini ima pravnu i moralnu obavezu pomoći im u njihovom traganju. Posjetioci su bili pozvani da potpišu peticiju koja poziva vlasti da održe napore u lociranju i identifikaciji osoba koje se još uvijek vode kao nestale

„Za nas je poražavajuća činjenica da mi, kao predstavnici civilnog društva, još uvijek, nakon 20 godina govorimo o velikom broju nestalih u Bosni i Hercegovini i prostoru bivše Jugoslavije. Iz tog razloga, ovo okupljanje, ali i ovakav vid obilježavanja ima za cilj da što više pritisne državu u cilju što većeg i bržeg traganja za nestalima u Bosni i Hercegovini“, rekao je koordinator UDIK-a Edvin Kanka Ćudić.

Ukupan broj nestalih osoba u Bosni i Hercegovini je 34.965. Još uvijek se traga za 7.000 osoba. Iz tog razloga sjećamo se svih nestalih osoba i iskazujemo podršku porodicama koje još uvijek nisu ostvarile svoje osnovno humanitarno pravo – saznale istinu o sudbini svojih najmilijih.

Podsjećamo da su Ujedinjene nacije na inicijativu udruženja iz Latinske Amerike koja okupljaju porodice nestalih i nasilno odvedenih osoba, proglasile 30. avgust Međunarodnim danom nestalih osoba. Ovaj dan neizbježna je prilika da se još jednom u godini aktualizuje rasvjetljavanje slučajeva nestalih osoba, ali i pouči javnost o vrijednosti svake informacije o nestaloj osobi.

FILTER

READ THIS ALSO