BiH se brani u Jajcu

Izvor: Mreza Mira 

Svi učenici imaju zajednički cilj da uspijemo i spriječimo podjelu, kaže jedan od učenika Nikolas Rimac

 

„Većina roditelja ne želi podjele. Oni znaju kako nam je lijepo, tako da ne žele da se dijelimo. I većina ljudi u Jajcu je protiv, ali šta možemo kad niko ne želi čuti naš glas i poslušati ono što govorimo“, kazao je Ivica.

„Prošle godine, kad smo izašli na proteste, dokazali smo da šutnja nije zlato. Svi učenici imaju zajednički cilj da uspijemo i spriječimo podjelu“, dodao je Nikolas.

Na konferenciji se moglo čuti kako su učenici iz Jajca protestima svima održali lekciju iz građanske hrabrosti. A da je za dizanje glasa protiv razdavajnja učenika i osnivanja škole za učenike bošnjačke nacionalnosti, zaista trebala hrabrost, svjedoče i učenici koji su zbog toga izloženi brojnim pritiscima. Neki od njih pristali su o tome govoriti za Radio Slobodna Evropa samo pod uvjetom anonimonosti.

„Čim sam se pojavila na protestima i u medijima, počelo je doslovno zlostavljanje. Pored toga što sam ja bila izložena problemima s pojedinim ljudima, moja mama je dobila otkaz. Kasnije je ponovo primljena na posao, ali pod velikim pritiskom. Neki su profesori u školama govorili da idemo protiv sebe, ali ja ću nastaviti jer mislim da je ovo korisno za mene i moju zajednicu“, ispričala je jedna učenica.

Iako im se do sada zamjeralo što se nisu javno oglašavali, danas su neki od profesora Srednje strukovne škole pružili podršku učenicima. Profesorica Iva Ištvanić, tako, tvrdi da rješenje mora postojati i bez razdvajanja učenika u zasebne škole.

„Učenici su nas potaknuli da malo razmislimo o situaciji i većina nas je odlučila da ih podržimo i stanemo na njihovu stranu. Jer ipak, oni žele da budu zajedno, da ih se ne dijeli i mi smo tu da im pomognemo. Mislim da bi jedinstveni nastavni plan jedini to mogao omogućiti, a bilo kakav drugi, sa nacionalnim predznakom, ne bi bio dobar“, istaknula je ona.

Na današnjoj konferenciji nije bilo nikoga iz Vlade Srednjobosanskog kantona, koja je još prošle godine donijela odluku o formiranju nove srednje škole. Međutim, ministrica obrazovanja Srednjobosanskog kantona Katica Čerkez u svojim ranijim istupima je kao razlog razlog za novu školu navela zahtjev roditelja, te predstavila to kao mogućnost izbora.

“To je realno stanje koje oslikava ustroj BiH i rješenja Dejtonskog mirovnog sporazuma. Dejton je rekao da u BiH žive tri naroda, koja govore tri jezika, te daje pravo djetetu da se obrazuje na svom maternjem jeziku… Sve ovisi o želji roditelja i učenika. Ako ne bude interesa, škola će ostati na papiru”, kazala je nedavno Čerkez.
Na današnjoj konferenciji nije bilo nikoga iz Vlade Srednjobosanskog kantona, koja je još prošle godine donijela odluku o formiranju nove srednje škole
Na današnjoj konferenciji nije bilo nikoga iz Vlade Srednjobosanskog kantona, koja je još prošle godine donijela odluku o formiranju nove srednje škole

S druge strane, općinski načelnik Edin Hozan negira da je zahtjev za novom školom došao iz lokalne zajednice, te tvrdi da je od kantonalne vlasti samo zatraženo da se ukine diskriminacija s obzirom na to da dvije srednje škole u Jajcu rade po hrvatskom nastavnom planu i programu.

„Odgovorno tvrdim da niko od građana nije tražio formiranje nove škole. Tražili smo samo da sva djeca dobiju jednaka prava, u okviru postojećih škola i postojećeg sistema“, rekao je Hozan.

Kao i većina škola u Srednjobosanskom kantonu (SBK), osnovne škole u Jajcu već su podijeljene po etničkom principu. Djeca hrvatske i bošnjačke nacionalnosti nastavu pohađaju odvojeno, po principu „dvije škole pod jednim krovom“, dok se učenici drugih nacionalnosti moraju prilagoditi jednom od dva većinska obrazovna nacionalna koncepta.

„Pratimo razvoj situacije kad je riječ o podijeljenim školama. Posjetili smo nekoliko njih koje rade kao ‘dvije škole pod jednim krovom’ i bilo je dovoljno vidjeti da ima novca da se plate dvije administracije i dva puta nastavno osoblje, ali da nema za ostale osnovne potrebe. To nema smisla i divimo se učenicima koji su organizirali proteste protiv segregacije“, kaže je Susanne Mattis, iz Odjela za medije i kulturu Ambasade Njemačke u BiH.

Učenike koji se bore protiv daljnjih podjela podržali su brojni predstavnici međunarodne zajednice, poput američke ambasadorice Maureen Cormack, te predstavnika OSCE-a, ali se mogu čuti ocjene domaćih analitičara da međunarodna zajednica sa verbalne podrške treba preći na djela.

„Međunarodna zajednica se busa u prsa time da hoće da pomogne reforme i izgradnju novog društva. Gdje su sad da pomognu u ovakvoj situaciji? Da pomognu svojim stavom, ne znam kako, ali on znaju kako se to radi. Dakle, moglo bi se nešto uraditi da postoji volja“, izjavio je ranije za RSE bivši diplomata i novinar Zlatko Dizdarević.

Odlukom vlasti Srednjobosanskog kantona, škola u Jajcu, koja će raditi po bosanskom nastavnom planu i programu, mogla bi biti formirana u septembru.

Ukoliko do toga dođe, srednjoškolci će nastavu pohađati u istim zgradama, pod istim krovom, ali u odvojenim učionicama.
16x9 Image
Marija Augustinović
Novinarstvom se profesionalno počela baviti 2007. godine u redakciji Novinske agencije ONASA u Sarajevu. Nakon višegodišnjeg iskustva u agencijskom novinarstvu, angažirana je u radijskom i web novinarstvu.

Preuzeto sa: https://www.slobodnaevropa.org/a/srednjoskolci-jajce-protiv-segregacije/28474816.html

 

FILTER

READ THIS ALSO