Žrtve Oluje, oprostite 320 puta

Izvor: http://www.portalnovosti.com

Piše: N.J.

 

Delegacija Inicijative mladih za ljudska prava predala je predsjedništvu Srpskog narodnog vijeća uokvirena imena građana koji su uoči 21. godišnjice Oluje potpisali peticiju izvinjenja onima koji su u toj akciji hrvatske vojske i policije 1995. godine izgubili svoje najmilije. ‘Ispriku upućujemo u iščekivanju da će isto učiniti najviša državna tijela Republike Hrvatske čiji su prethodnici ovu operaciju planirali i proveli’, navodi se u tekstu peticije. Uručujući uokvirene potpise, programski direktor Inicijative Mario Mažić rekao je da je godinama svjedok neadekvatnog odnosa prema srpskim žrtvama u zadnjem ratu.

- Ne želim živjeti u državi koja umanjuje, prešućuje ili negira ratne zločine nad građanima srpske nacionalnosti i čije vlasti ne žele procesuirati one koji su ih počinili - rekao je Mažić.

Tom je prilikom predsjednik SNV-a Milorad Pupovac ukazao na potrebu uklanjanja posljedica rata, kao što su procesuiranje zločina, obeštećenje žrtava i suočavanje s prošlošću.

- Svatko se mora suočiti s prošlošću, jer je bilo i zločina koji su počinjeni u ime Srba - rekao je Pupovac i dodao da uručeni potpisi predstavljaju obavezu za još ustrajnije aktivnosti u borbi za prava žrtava.

Imena potpisnika peticije uručena su i Marici Šeatović, predsjednici Udruženja srpskih porodica ubijenih, poginulih, nestalih i nasilno odvedenih osoba ‘Protiv zaborava’. Kako je u razgovoru za ‘Novosti’ objasnio Nikola Puharić, koordinator Programa za pomirenje u Inicijativi mladih, ukupno je sakupljeno 320 potpisa, i to većinom mladih iz cijele Hrvatske.

- Kao što pokazuje istraživanje SNV-a, lani, u periodu tokom kojeg smo sakupljali potpise, porasla je netrpeljivost prema Srbima u Hrvatskoj. Međutim, potpisi ipak pokazuju da postoji progres u našem društvu te da su mladi podržali našu peticiju i pored svih ometanja - rekao je Puharić, podsjetivši da je Inicijativa 2010. godine u Kininu postavila spomen-ploču za žrtve Oluje koja je ubrzo uklonjena.

- Potpise smo odlučili dati organizacijama koje predstavljaju žrtve i pokazati im da nisu same. SNV uvelike radi na poboljšanju položaja i predstavljanju Srba u Hrvatskoj pa smatramo da je ta organizacija uz udruženje ‘Protiv zaborava’ zaslužila ispriku - rekao je Puharić i najavio uručenje potpisa i drugim organizacijama koje se bore za prava žrtava Oluje.

FILTER

READ THIS ALSO