Sarajevska povelja mira kao odgovor balkanskim ratnim huškačima

Izvor: http://www.balkaninsight.com

Igor Spaić, BIRN, Sarajevo

Online Sarajevsku povelju vječnog mira, koju su inicirala dva novinara iz BiH i Hrvatske, do sada je potpisalo nekoliko hiljada građana, dok od regionalnih političkih lidera za sada nema nikakvog glasa. Sarajevsku povelju vječnog mira za manje od dvije sedmice potpisalo je oko 5.000 građana, no ovaj skromni odaziv nije obeshrabrio inicijatore ideje, poznate novinare iz BiH i Hrvatske, Senada Hadžifejzovića i Maria Mihaljevića.

“Neki će možda reći da je ovo mali broj, ali svaki od ovih potpisa je za mene svetinja i ja skidam kapu i zahvaljujem svima koji su je iskreno potpisali“, kaže Mihaljević za BIRN.

Za relativno slabu zainteresiranost okrivljuje medije širom regiona, objašnjavajući da je većina medija pod kontrolom vladajućih stranaka, koji mirovne inicijative ne smatraju korisnim.

“Da sam rekao: 'Hajde da napadnemo Srbe ili muslimane', inicijativi bi se odazvali sa svih strana“, dodaje on.

Cilj ove peticije, koja je predstavljena 15. januara na televizijskoj svečanosti, a pokrenuta online 21. januara, jeste suprotstaviti se nedavnom talasu ratnohuškačke retorike u zemljama Balkana. Ona je ujedno i poziv da ovakva retorika postane kažnjivo djelo.

Mihaljević smatra da trenutne nesuglasice između susjednih zemalja u regionu predstavljaju odjek onoga što je region već doživio početkom 1990-ih.

Posljednjih nekoliko mjeseci pojačale su se tenzije u BiH i Makedoniji, zatim između BiH, Hrvatske i Srbije, kao i između Srbije i Kosova. Dodatne strahove je prouzrokovala kupovina naoružanja od strane Hrvatske i Srbije.

“Živimo u okruženju u kojem vladaju idioti koji stalno pričaju o ratu, a koji su svoju djecu poslali u inostranstvo“, ističe Mihaljević za BIRN.

Potpisivanjem Povelje, građani BiH, Hrvatske, Crne Gore i Srbije šalju kolektivni zahtjev svojim parlamentima da donesu odluke “o pružanju ruke prijateljstva svim ljudima u susjednim zemljama tako što će im ponuditi potpisivanje ove Povelje koja će osigurati vječni mir“.

U Povelji se zahtjeva da ta odluka, nakon njenog donošenja, uđe u ustave svih zemalja potpisnica kojim će se regulirati “da se eventualni ratni huškači po hitnom postupku osude na doživotne izolacije i da nitko nema imunitet“.

Ovim dokumentom teži se proizvodnji domino efekta vladinih politika koji će na kraju osigurati trajni mir.

Prvi koji je potpisao Povelju je ugledni crnogorski pisac i novinar Mihajlo Radoičić, koji je pozvao sve ljude u regionu da se odazovu inicijativi i suprotstave onima koji potpiruju sukobe.

“Samo idioti sada mogu pozivati na još jedan rat – i njih treba izolovati“, potencira Mihaljević.

Poput mnogih drugih domaćih i međunarodnih stručnjaka, i Mihaljević smatra da političari na Balkanu nemaju pojma kako da riješe sveobuhvatne probleme, kao što je nezaposlenost, tako da se moraju “na vještački način tenzijama držati na vlasti“.

S druge strane, Povelja nije pobudila nikakvu reakciju lidera u regiji. Glavni razlog za ovo, kaže Mihaljević, jeste to što Povelja ne ostavlja mnogo prostora za interpretaciju.

“To je zato što je pitanje jasno – da li podržavate rat ili ne“, rekao je on.

U posljednjih nekoliko mjeseci, reis Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović i Hafiz Sulejman Bugari reagovali su na porast tenzija i uputili poziv na mir i suživot među narodima, etničkim grupama i zemljama regiona.

Mnogi se slažu da je ovakav poziv nužnost, pogotovo u podijeljenoj BiH, gdje su nesuglasice između nacionalističkih lidera Bošnjaka, Hrvata i Srba opasno eskalirale.

Među onima koji su podržali inicijativu je 26-godišnji Benjamin Džaferović iz Bugojna u BiH, koji je bio učenik jedne od desetina škola u ovoj zemlji gdje učenici hrvatske i bošnjačke nacionalnosti odvojeno pohađaju nastavu.

“Treba nam više ovakvih projekata, kako bismo konačno mogli staviti tačku na ovaj apsurd etničkih podjela putem nasilja“, rekao je Džaferović.

Ivona Narančić (26) iz Sarajeva kaže da se nada da će se inicijativa razviti u nešto trajnije, jer ljudi u BiH trenutno žive, kako je rekla, “u pasivno-agresivnom miru“.

“Povelja ima simbolički značaj, ali se nadam da će odigrati jaču ulogu i biti nešto više od simbola, da će ući u Ustav, čime bi dobila moć da nametne barem neku vrstu reperkusija onima koji sade sjeme konflikta u Bosni i kod njenih susjeda“, kaže Narančić.


 

FILTER

READ THIS ALSO