Aktivisti pozvali Crnu Goru da kazni odgovorne za napad na Dubrovnik

Izvor: recom.link

Prilikom obilježavanja 25. godišnjice napada Jugoslovenske narodne armije (JNA) na Dubrovnik, grupa aktivista nevladinog sektora pozvala je vlasti da procesuiraju građane Crne Gore koji su učestvovali u ovom napadu.

Tri nevladine organizacije u ponedjeljak su se obratile Specijalnom državnom tužilaštvu u Crnoj Gori naglašavajući da je procesuiranje odgovornih za zločine počinjene tokom napada na Dubrovnik 6. decembra 1991. godine odavno trebalo biti završeno.

Akcija za ljudska prava (HRA), Centar za građansko obrazovanje (CGO) i Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću Zagreb, ističu da u Crnoj Gori još uvijek niko nije osuđen za granatiranje Dubrovnika od strane JNA, tokom kojeg je 19 ljudi poginulo, a 60 ranjeno.

Oni su pozvali tužilaštvo da uloži više napora u sprovođenju istrage o ratnim zločinima koje su počinili crnogorski građani kao pripadnici JNA na teritoriji Hrvatske 1991. godine.

Nevladine organizacije su takođe od tužilaštva zatražile da ponovo ispita postojeće arhivirane dokaze.

Krivične prijave protiv neimenovanih rezervista JNA iz Crne Gore, koji se sumnjiče za ubistvo civila u selu Zekovica, blizu aerodroma Dubrovnik, podnijete su 2012. godine, ali do sada nije pokrenut nijedan slučaj direktno povezan sa granatiranjem Dubrovnika.

“Kažnjavanje za zločine svjedoči o prihvatanju vladavine prava, obezbjeđuje iskreno suočavanje sa prošlošću i kao takvo jedino može da spriječi da se ona ponovi. Takođe, pozivamo javni servis RTCG da u okviru svoje programske šeme otvori dijalog o ovom veoma važnom dijelu crnogorske istorije i posljedicama koje neadekvatno procesuiranje počinjenih zločina proizvodi po crnogorsko i hrvatsko društvo”, navodi se u zajedničkoj izjavi NVO.

Napad na Dubrovnik, hrvatsku luku u blizini granice sa Crnom Gorom, te na regiju Konavle, koja okružuje grad, počeo je 1. oktobra 1991. godine.

JNA, uključujući i veći broj crnogorskih vojnika i rezervista, držala je grad pod opsadom tokom devet mjeseci.

Stari grad, dio Dubrovnika koji pripada svjetskoj baštini UNESKO, pretrpeo je značajna oštećenja tokom granatiranja.

Pavle Strugar, koji je komandovao snagama JNA tokom napada na Dubrovnik, osuđen je 2008. godine pred Haškim tribunalom na sedam i po godina zatvora.

Nakon što je odslužio dvije trećine kazne, Strugar je 2009. godine pušten na privremenu slobodu.

Premijer Crne Gore Milo Đukanović se 2000. godine zvanično izvinio Hrvatskoj za patnje i gubitke koje su nanijeli crnogorski vojnici, naročito u oblasti Dubrovnika.

 

(Published on BalkanInsight 6. 12. 2016.)

 

FILTER

READ THIS ALSO