Rama: Hrvati se odriču katoličkog dana općine u korist “zajedničkog” bana Tvrtka

Izvor: haber.ba

Hrvati općine Prozor-Rama u BiH žele svoj dan općine, vjerski blagdan Male Gospe, zamijeniti danom prvog spomena Prozora u povelji bana Tvrtka jer on predstavlja zajedničku hisoriju i identitet svih građana, rečeno je danas u Prozoru na međunarodnom naučno-stručnom skupu u povodu 650 godina prvog spominjanja imena toga grada.

“Želimo pokazati da nismo samo mi, Hrvati i katolici, vlasnici ovoga predivnoga zavičaja nego da on pripada i Bošnjacima, muslimanima i drugima, istakao je načelnik općine Prozor-Rama Jozo Ivančević”, prenijela je “Hina”…

“Na nama, hrvatskim predstavnicima i Hrvatima kao većini u ovoj općini, leži i veća odgovornost da poštujemo druge i pri obilježavanju dana općine”, dodao je Ivančević.

Pomoćni biskup sarajevski Pero Sudar podržao je ideju promjene dana općine kazavši da bi svakog mislećeg i dobronamjernog vjernika trebalo smetati, a građanina zabrinuti praksa proglašavanja vjerskih praznika za općinske, kantonalne i državne praznike.

“Nema ništa štetnije za vjeru i religiju od njezine zloupotrebe za hranjenje ili produbljivanje bilo koje vrste nesporazuma među ljudima i narodima”, kazao je biskup Sudar.

“Budući da se to događa uglavnom tamo gdje su nepravdom rata jedni narasli u većinu, a drugi svedeni na manjinu, nepravda je gotovo neizbježna. I stoga, nije li to, nadam se nesvjesno, uvlačenje religije i Crkve u područja nepravednih odnosa većine i manjine? Možda će neko pomisliti da ja ovakvim stavom štetim samoj Crkvi. Naprotiv, uvjeren sam da je branim od velike opasnosti”, zaključio je biskup Sudar.

Pokretači ideje promjene dana općine Božo Mišura i Ivan Markešić kazali su da je nedopustivo da konfesionalni blagdan uzurpira dan jedne sekularne općinske zajednice.

Međunarodni naučno-stručni skup “Bosanski ban Tvrtko: ‘Pod Prozorom u Rami'” okupio je 27 radova 29 autora iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije. Radovi su štampani u zborniku skupa koji zauzima 880 stranica, uređenih u šest cjelina, s mnoštvom fotografija, karata, crteža i tablica, čiji je urednik donedavni gvardijan ramskog samostana fra Tomislav Brković.

Zbornik baca svjetlo jedan historijski dokumenat – povelju koju je ban Tvrtko izdao vojvodi Hrvoju Vukčiću Hrvatiniću “pod Prozorom u Rami” (11. augusta 1366.) za ostvarene zasluge i vjerno služenje, te donosi razna naučna tumačenja i aktuelna viđenja historijskih problema.

Profesor na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu Ivan Šarčević kazao je da se “napuštanjem teokratskog, a pristajanjem uz sekularno načelo uređenja svoje lokalne zajednice pridonosi ukidanju pogubne simbioze političkog i religijskog u BiH, od politike do školstva”, kazao je i dodao da se “u zajedničkom izgrađivanju “zajedničke kuće” neophodno oslobađati mentaliteta dominacije i historijskih predrasuda te maksimalno poštivati prava drugog”.

“Smatram se načelnikom svih građana i svaka aktivnost koju u općini provodimo računa da su ravnopravno zastupljeni Hrvati i Bošnjaci”, kazao je Ivančević, načelnik jedne od niza općina koja je iz rata izišla etnički podijeljena.

FILTER

READ THIS ALSO