Pokušaj revizije Slobodana Miloševića

Izvor: recom.link

Oštre reakcije javnosti na izjavu Ivice Dačića o nevinosti bivšeg predsednika Jugoslavije

Čedomir Jovanović: Političari pokušavaju da opravdaju sopstvenu ulogu u tragičnoj politici devedesetih

Nenad Čanak: Bilans Miloševićeve politike – četiri izgubljena rata, četiri miliona raseljenih, preko 130.000 ubijenih i jedan međunarodno presuđen zločin genocida

Nataša Kandić: Iza tvrdnji Ivice Dačića da je Haški tribunal oslobodio Slobodana Miloševića sumnji za etničko čišćenje i ratne zločine u Bosni i Hercegovini stoji Vlada Srbije

Koordinatorka REKOM-a i bivša direktorka Fonda za humanitarno pravo za Danas navodi da Dačić svoju izjavu ne daje isključivo u svojstvu predsednika partije koja je najodgovornija za ratove na prostoru bivše Jugoslavije, već i sa pozicije ministra spoljnih poslova, što znači da ona može da se čita i kao stav Vlade Srbije.

– Niko ne može da bude oslobođen u tuđem predmetu. Tačno je da postoje paragrafi presude Radovanu Karadžiću u kojima se navodi da sudsko veće nije našlo dokaze da je Slobodan Milošević bio član zajedničkog kriminalnog poduhvata u Bosni i Hercegovini, ali je isto tako piše da je on oružjem i dobrovoljcima pomagao ratne operacije bosanskih Srba – navodi Kandić i dodaje da taj podatak nije novost, pošto je poznat od objavljivanja Karadžićeve presude.

Prema njenim rečima, ministar Dačić koristi nepotpune podatke i netačne zaključke kako bi stvorio sliku da je Milošević nevin, pri tome prećutkujući njegovu ulogu u Hrvatskoj i na Kosovu.

– Sledeća faza tog opasnog plana je verovatno iznošenje tvrdnje da je Slobodan Milošević otrovan, jer bi u suprotnom bio oslobođen krivice – kaže Kandić.

Ona ističe da prisustvujemo pokušaju revizije istorije, ali da oni koji to čine “zaboravljaju da postoje čvrsti dokazi o tome šta je rađeno na Kosovu na osnovu kojih su u Hagu osuđeni Miloševićevi generali, te da on nikako ne bi bio oslobođen krivice”.

Podsetimo, prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić nedavno je izjavio da Zapad ćuti o činjenici da je Haški tribunal oslobodio Slobodana Miloševića sumnji za etničko čišćenje i ratne zločine u Bosni i Hercegovini, ali da Srbija “ne sme i neće o tome da ćuti”.

“Nema krivice Miloševića, SR Jugoslavije i Srbije, srušene su laži o genocidu i ratnim zločinima koje su bile osnov za kažnjavanje Srbije i srpskog naroda. Siguran sam da će kad-tad doći vreme za priznanje, kao u slučaju Iraka, da je Srbija bila napadana na osnovu lažnih i pogrešnih optužbi. Svesno ili nesvesno, Haški sud je ovom presudom to već učinio”, ističe se u pisanoj izjavi Dačića.

Dačić je podsetio da je od izricanja presude Radovanu Karadžiću prošlo skoro pet meseci, ali, iako je presuda javno objavljena, i pored ukazivanja o činjenici da je u njoj u paragrafu 3460 Milošević oslobođen sumnji za etničko čišćenje i ratne zločine u BiH, “o tome je na Zapadu vladao muk”.

“Zato što se time ruši slika o opravdanosti zapadne politike prema Srbiji”, istakao je Dačić.

Neposredno nakon Dačića, svoje mišljenje o istom pitanju dao je i ministar za rad Aleksandar Vulin izjavivši da je Haški tribunal “potvrdio ispravnost politike” bivšeg predsednika Srbije i Savezne Republike Jugoslavije Slobodana Miloševića.

Čedomir Jovanović, lider LDP, juče je oštro kritikovao izjavu ministra spoljnih poslova Ivice Dačića. “Političari koji ovakvim izjavama pokušavaju da opravdaju sopstvenu ulogu u tragičnoj politici devedesetih ne samo da su razlog konstantnog tapkanja u mestu i nemogućnosti pravih promena u društvu nego i glavni katalizator konstantnog podgrevanja sukoba u regionu”, naveo je Jovanović u pisanoj izjavi.

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) najoštrije je juče osudila izjave Ivice Dačića i Aleksandra Vulina “u kojima se selektivno i neznalački tumače pravni mehanizmi Međunarodnog suda za ratne zločine, kako bi se režim Slobodana Miloševića, čiji su oni delovi bili, oslobodio istorijske krivice za nacionalističku ratnu politiku”.

U saopštenju, koje je potpisao lider stranke Nenad Čanak, podseća se da je politika Miloševićevog režima, čije su prve žrtve bile autonomne pokrajine – Vojvodina i Kosovo, završila svoj bilans sa četiri izgubljena rata, četiri miliona raseljenih, preko 130.000 ubijenih i jednim međunarodno presuđenim zločinom genocida.

Žarko Korać kaže da Aleksandra Vulina i Ivicu Dačića ne zanima Milošević, već je na delu “vrhunski politički cinizam”:

“Ovde se pokušava da se opere vlastita biografija, da se ovde viče: Evo, on je nevin, treba mu dići spomenik! Iako će to u regionu odjeknuti jako negativno, u Evropi takođe. Ovo jeste Vlada koja želi evropske integracije, a ljudi će postavljati pitanja kada ministar spoljnih poslova viče ‘Milošević je heroj, Milošević je nevin'”.

Da je nevin nikad nije sumnjao Milutin Mrkonjić, čija kancelarija i dan danas izgleda kao, kako kaže, muzej Slobodana Miloševića. “On je pozitivna politička ličnost i on će biti u istoriji kao takav tretiran i dokazan. I o tome ne treba polemisati“, kaže Mrkonjić.

Negativne reakcije stigle su od lidera LDP-a Čedomira Jovanovića, Borisa Tadića, kao i Bojana Pajtića.

Premijer Aleksandar Vučić odbio je za Tanjug da komentariše aktuelnu polemiku o ulozi i odgovornosti Slobodana Miloševića, ističući da njemu “ne pada na pamet da živi u devedesetim” godinama prošlog veka.

Socijalisti su najavili da će u subotu, 20. avgusta, na dan kada je rođen Slobodan Milošević, pokrenuti inicijativu da mu se u Beogradu podigne spomenik. Dodaju da ne bi imali ništa protiv da spomenik bude na Trgu Slavija, umesto spomenika Dimitriju Tucoviću.

FILTER

READ THIS ALSO