Park mira povezao mlade Tuzle i Bijeljine: Želimo sagraditi porušene mostove

Izvor: klix.ba

foto: klix.ba

Tuzla je od večeras bogatija za Park mira i prijateljstva koji je otvoren u krugu Kampusa Univerziteta u Tuzli. Riječ je o ideji koju su zajedničkim snagama realizirali mladi iz Tuzle i Bijeljine, a u okviru projekta Helsinškog odbora za ljudska prava u Republici Srpskoj pod nazivom "Živi gradovi"

Glavni cilj projekta ogleda se u doprinosu u uspostavi povjerenja, međuetničke i međureligijske tolerancije i saradnje među mladima iz pomenuta dva grada. 
Una Alić učenica je tuzlanske Gimnazije Meša Selimović i jedna je od učesnica ovog projekta. Kako kaže, aktivnosti koje su prethodile svečanom otvorenju parka doprinijele su izgradnji prijateljstva među mladima pomenuta dva grada. Ono se, istče ova mlada djevojka, zasniva na međusobnom poštovanju, povjerenju, uvažavanju i razumijevanju.
"Izuzetno mi je drago što sam učestvovala u ovom projektu i što sam imala priliku upoznati mlade, elokventne, veoma kretivne i pametne ljude koji žele ponovo sagraditi porušene mostove", kaže Alić. 
Mišljenja je i da bh. generacije koje su rođene u godinama nakon rata nemaju priliku stvoriti mir u pravom smislu te riječi. U tome ih, navodi ona, sputava aktuelna politička situacija.
"Politička situacija u mladima stvara nemir. Političari koriste brojne zapaljive retorike. Oni nastoje da spriječe stvaranje prijateljstva između djece iz Federacije BiH i Republike Srpske. Mi se pokušavamo oduprijeti pritiscima politike. Uspostavljanjem mira mi ćemo ostvariti sve svoje snove i želje i na taj način se oduprijeti snažnim pritiscima politike. Za nas ne postoji ni nacionalna, ni etnička razlika. Mi sve smatramo jednakim i sebi ravnim", naglašava Alić.
Alićevo mišljenje dijeli i njena nova prijateljica Kristina Šurbat iz Bijeljine, koja kaže da mladi ne žele praviti razlike jedni među drugima.
"Mladi nisu problem. Mišljenja sam da problem leži u starijim ljudima koji stvaraju pritisak mladima. Međutim, veoma je bitno da mi razmišljamo o našoj sadašnjosti i budućnosti", dodaje Šurbat.
Tuzlak Maid Smajić u Bijeljini je u proteklih nekoliko mjeseci stekao mnogo prijatelja, a projekat u kojem je imao priliku učestvovati ocijenio je od izuzetnog značaja. 
"Mir i prijateljstvo jedino možemo steći kroz druženje i obrazovanje i mislim da smo to uspjeli postići u proteklom periodu", nastavlja Smajić.
Tamara Erkić iz Bijeljine naglašava da mladi ne žele razmišljati o događajima iz prošlosti, uz poruku da se generacije na kojima BiH ostaje trebaju što je moguće više družiti i upoznavati.
"Sve ovo je veoma lijepo. Svi smo mi isti. Imamo zajednički jezik i nama je to najvažnije", potcrtava Erkić, napomenuvši da je Park mira i prijateljstva osim u Tuzli napravljen i u Bijeljini.
Mladi okupljeni u Parku mira u Tuzli poručuju da će se i naredne godine sastati kako bi obilježili godišnjicu svog prijateljstva.

FILTER

READ THIS ALSO