FHP predstavio internet prezentaciju o Srebrenici

Izvor: rs.n1info.com 

Foto: Reuters/Dado Ruvić

Internet prezentacija "Srebrenica: genocid u osam činova" Fonda za humanitarno pravo, koja za cilj ima da pomoću dokumentacije Haškog tribunala prikaže zločin koji se dogodio pre 21 godinu predstavljena je danas u Beogradu.

Autor tog internet narativa Mirko Klarin rekao je tokom predstavljanja da je uzeto "ključnih 250 dokumenata iz baze Haškog tribunala kako bi svako na internetu" mogao da donese zaključak šta se 1995. godine u julu dogodilo u toj opštini.

Kako je naveo, internet narativ sadrži svedočenja preživelih, njihovih porodica, očevidaca i brojnih forenzičkih eksperata, zaplenjena vojna i policijska dokumenta, transkripte presretnutih razgovora među počiniocima zločina, video-snimke i fotografije te sedmice u julu, kao i vazdušne snimke lokacija zatočenja, pogubljenih i masovnih grobnica.

Podeljena u osam činova, internet prezentacija kroz istorijsku građu prikazuje istragu o tom zločinu, ekshumaciju, priznanja počinilaca, nevoljne svedoke, kao i trajne posledice i sudski epilog.

Prema rečima Klarina, preteča narativa je dokumentarni centar Srebrenica koji je otvoren prošle godine u Potočarima.

Narativ je moguće pogledati na dva jezika - bosansko, hrvatsko-srpskom i engleskom jeziku na sajtu www.srebrenica.sense-agency.com.

U ponedeljak, 11. jula navršava se 21 godina od genocida u Srebrenici, a komemoracija povodom obeležavanja godišnjice biće održana u Potočarima.

FILTER

READ THIS ALSO