(Ne)poražene ideje

Foto: Srdjan Veljović

U beogradskom Centru za kulturnu dekontaminaciju (CZKD), održana je 12. aprila tribina povodom knjiga autora Dragana Markovine Povijest poraženih; i Jugoslavenstvo poslije svega. O istorijskom revizionizmu, negiranju vrednosti antifašizma i jugoslovenskog nasleđa u javnom prostoru Hrvatske i Srbije, uz autora, govorile su istoričarke Branka Prpa i Dubravka Stojanović, kao Viktor Ivančić, novinar i suosnivač proslavljenog splitskog Ferala. Razgovor je moderirala Nataša Govedarica, programska direktorka organizacije forumZFD u Srbiji.

Istoričar Dragan Markovina u nedavno objavljenoj knjizi ‘Povijest poraženih’ (Jesenski i Turk, 2015.) na primeru Dalmacije donosi višeslojnu istoriju ‘odozdo’; priče zbrisanih zajednica, pobornika pobeđenih ideja i neposlušnih pojedinaca: Italijana i Srba, autonomaša i integralnih Jugoslovena, te komunista i opozicionara od Vicka Krstulovića do Gorana Babića i Feralovaca. Knjiga afirmiše temeljnu humanističku potrebu da se i tim ljudima ponudi pristup javnom prostoru (sećanja) i na taj način prizna pravo građanstva.

Gotovo istovremeno, beogradski izdavač Mostart predstavio je ’Jugoslavenstvo poslije svega’, verujući da ovom knjigom Dragana Markovine prekida postjugoslovensku ćutnju o jednom važnom pitanju i realnosti koja se na kulturnom planu događa.

O tome, ali i kako pisanje o jugoslovenstvu, pravu na alternativna sećanja, belim mrljama istorije, ili agregatnim stanjima revizionizma zapravo izlaže autore riziku od stručne i društvene marginalizacije, kao i o političkim aktuelnostima sa pozicija istorije, istoriografije i publicistike, razgovaralo se u prepunoj CZKD-a.  

Događaj je organizovao beogradski forumZFD, u partnerstvu sa Centrom za kulturnu dekontaminaciju i Izdavačkom kućom MOSTART.

Snimak sa tribine možete pogledati na linku:

https://www.youtube.com/watch?v=PcF7xPbGSWI 

 

FILTER

READ THIS ALSO