IMPRESUM

ORGANIZATORI IZLOŽBE

Žensku Inicijativu za suočavanje s prošlošću „Mir sa ženskim licem“ čine Fondacija „Lara“ Bijeljina, Udruženje „HO Horizonti“ Tuzla, Fondacija „Udružene žene“ Banja Luka, Centar za pravnu pomoć ženama Zenica, Helsinški parlament građana Banja Luka, „Žena BiH“ Mostar, „Glas žene“ Bihać, Udruženje žena „Most“ Višegrad, Udruženje „Forum žena“ Bratunac, Fondacija CURE Sarajevo, Udruženje građanki „Grahovo“ Bosansko Grahovo, UG „Budućnost“ Modriča, Udruženje Prijedorčanki “Izvor” iz Prijedora. Inicijativa je povezala 13 ženskih organizacija koje su došle iz različitih društvenih i ratnih konteksta, a koje su djelovale na zajedničkoj platformi i uspijevale da prepoznaju zajedničke interese i pored različitog iskustva iz godina rata i konteksta njihovih zajednica. Inicirale su akcije za memorijalizaciju stradanja žena i kulturu sjećanja, što predstavlja značajno postignuće i potencijal za buduće akcije.

Forum Civilna mirovna služba (forumZFD) njemačka je organizacija osnovana 1996. godine. Organizacija obučava i šalje mirovne stručnjake u konfliktne regije gdje rade zajedno s lokalnim kolegama i partnerima u cilju promoviranja mirnog suživota i nenasilnog rješavanja konflikata. Na Zapadnom Balkanu fokus je na projektima u oblasti suočavanja s prošlošću, kulture sjećanja i uspostavljanju dijaloga između suprotstavljenih strana. To uključuje podršku civilnom društvu ili jačanju kapaciteta medija u cilju konstruktivnijeg pristupa suočavanju sa prošlošću. Strateški partner Forumu ZFD na Zapadnom Balkanu je pax christi u biskupiji Aachen.

Historijski muzej Bosne i Hercegovine bavi se prikupljanjem, čuvanjem, istraživanjem, prezentacijom i promovisanjem kulturno-historijskog naslijeđa Bosne i Hercegovine. Muzej je osnovan 1945. godine. U svojoj sedamdesetogodišnjoj historiji prošao je niz preobražaja: od promjene naziva do promjene strukture i lokacije. Historijski muzej BiH danas govori o različitima temama i fazama bosanskohercegovačke historije – nerijetko kroz perspektivu svjedoka vremena i perspektivu običnog čovjeka. Suočen sa izazovima poslijeratnog društva, muzej je opstao zahvaljujući konceptu otvorenosti prema društvu i jačanjem veza sa zajednicom, nudeći publici sadržaje pomoću kojih se kroz muzejske predmete, priče i prostor govori o prošlosti, sadašnjosti i budućnosti.

PROČITAJTE I OVO

O Kolumni

DwP Kolumna je novi medijski proizvod regionalne online platforme o suočavanju sa prošlošću www.dwp-balkan.org. DwP Kolumna je regionalna online platforma za konstrutivno promišljanje o temama vezanim za suočavanje sa prošlošću u svrhu jačanja konstruktivnih i otvorenih pristupa na regionalnom nivou. Upotrebom ovog alata želimo promovisati konstruktivni online diskurs vezan za aktuelne teme iz oblasti suočavanja sa prošlošću.

Disclaimer

Dealing with the Past Kolumna je sastavni dio regionalne web stranice o suočavanju sa prošlošću www.dwp-balkan.org, te služi kao online platforma za konstrutivno promišljanje o temama vezanim za suočavanje sa prošlošću. Stajališta izražena u Blogu predstavljaju stajališta saradnika/kolumnista i ne odražavaju nužno stajalište uredničkog tima, odnosno organizacije forumZFD (Forum Civilna Mirovna Služba). Kopiranje i daljna distribucija teksta je poželjna pod uslovom da se tekst ne mijenja i da se na odgovarajući način navodi izvor web stranice i ime autora kolumne. Preuzimanje materijala je besplatno.