SEIDA KARABAŠIĆ

Foto: Sanja Vrzić

Rođena u Kozaruši, općina Prijedor. Seida je mirovna aktivistica i predsjednica Udruženja Prijedorčanki „Izvor“, koje se bavi prikupljanjem informacija o nestalim osobama, pruža podršku žrtvama i svjedocima ratnih zločina i gradi kulturu sjećanja.

Seida je rođena kao najmlađe dijete u velikoj porodici. Nakon završene srednje škole udala se i dobila kćerku. Seidin suprug nastradao je prije rata u nesreći na poslu. Početkom rata u BiH Seidina kćerka imala je pet godina. Na nagovor majke i zbog straha za život svoje kćerke, Seida je otišla kod brata u Sloveniju. Tokom rata slušala je radio i pratila šta se dešava s njenom porodicom. Među prvima se vratila u Bosnu i Hercegovinu, u želji da pomogne svojim sugrađanima. U ratu je izgubila oca, članove porodice, komšije, prijatelje... Unatoč gubicima, Seida je željela da se vrati kući, uključi u obnovu i stvaranje života u porušenom Prijedoru. Godine 1996, zajedno s drugim Prijedorčankama, osnovala je Udruženje „Izvor“. Iako je rad u Udruženju ponekad iscrpljujući, Seida snagu pronalazi u ženama, svojim saborkinjama koje nisu znale da se bore same za sebe – a veliki izvor inspiracije joj je i kćerka, kojoj je trebao uzor i primjer ženske borbe. Udruženje je pomagalo ljudima u nabavci osnovnih životnih potrepština i radilo na edukaciji žena. Seida je kroz rad naučila kako se pišu projekti i vodi udruženje, koje se vremenom transformiralo kako se obnavljao Prijedor. Od 1999. godine „Izvor“ učestvuje u rješavanju problematike nestalih osoba. Aktivnosti Udruženja pomažu da se komemoriraju žrtve, ali ujedno služe i u procesuiranju ratnih zločina. Udruženje sudjeluje u organizovanju i obilježavanju „Dana bijelih traka“ u Prijedoru.

Seida Karabašić sa svojim kolegicama radi na psihosocijalnoj podršci porodicama koje su civilne žrtve rata. Prijedorčanke se hrabro i uspješno zalažu i za izmjene regulativa u slučajevima žena koje su bile žrtve i sistema i zakona. Seida vjeruje u žensku solidarnost i planira da kroz aktivnosti Udruženja osnaži mlade žene – u nadi da će ovakvi poduhvati pomoći obnovu Bosne i Hercegovine.

„Moja poruka mladim ženama je da se školuju i obrazuju, ali i da se bore. Čak i neobrazovane žene mogu da se izbore za puno toga... Ne trebamo odmah posustajati, ako se nešto na prvu ne ostvari. Trebamo biti uporne, ali isto tako moramo sarađivati s drugima, razumjeti i drugu problematiku, i podržati i onoga koji nešto drugo hoće, iako to možda same ne bismo htjele... Mi žene kada se borimo, borimo se za prava cijele porodice... I mi možemo još puno toga da napravimo!“

FRAGMENT PROŠLOSTI

„Ovo je knjiga u kojoj je, pored 3175 nevino ubijenih Prijedorčana i Prijedorčanki, i moj otac, koji je ubijen u maju 1992. godine, prilikom napada na naše mjesto Kozarac. Ta slika je jedino što je ostalo od njegovih ličnih stvari. Imali smo njegovu ličnu kartu i s te lične karte smo preslikali fotografiju, pa smo je stavili u knjigu. Meni je to jako važno, jer sam ja svoj život i rad u Udruženju „Izvor“ posvetila prvenstveno problematici nestalih i ubijenih. Baš iz razloga što sam i sama doživjela to, znala sam kako se osjećaju sve porodice koje su nekog izgubile u ratu. Moj otac je bio bolestan, imao je na godinu prije rata moždani udar i nikako nije smio biti meta metka ili granate... Ono što je meni bilo najteže od svega jest da nismo znali gdje su njegove kosti. Moj prvi dolazak u naše mjesto, prva prilika kada smo mogli da dođemo u svoje porušene kuće i mjesta, bilo je hodanje od kuće do kuće, gdje su ga zadnji put vidjeli, i po podrumima i šupama tih naših kuća, tražila sam jaknu u kojoj ga je zadnji put moja majka vidjela. Međutim, nisam našla ništa od toga. Nakon što smo počeli da čistimo svoja ognjišta, saznali smo da je on tu ubijen i da ga je jedan naš komšija zamotao u najlon i ubacio u iskopani rov. Tako je spriječio da njegove kosti ne raznesu životinje. Tako smo mi na kraju dobili mezar i mjesto gdje sada možemo da odemo i da ga se sjećamo.“

Cijelu izložbu „Mir sa ženskim licem“ možete pogledati na ovom linku.

FILTER

PROČITAJTE I OVO

O Kolumni

DwP Kolumna je novi medijski proizvod regionalne online platforme o suočavanju sa prošlošću www.dwp-balkan.org. DwP Kolumna je regionalna online platforma za konstrutivno promišljanje o temama vezanim za suočavanje sa prošlošću u svrhu jačanja konstruktivnih i otvorenih pristupa na regionalnom nivou. Upotrebom ovog alata želimo promovisati konstruktivni online diskurs vezan za aktuelne teme iz oblasti suočavanja sa prošlošću.

Disclaimer

Dealing with the Past Kolumna je sastavni dio regionalne web stranice o suočavanju sa prošlošću www.dwp-balkan.org, te služi kao online platforma za konstrutivno promišljanje o temama vezanim za suočavanje sa prošlošću. Stajališta izražena u Blogu predstavljaju stajališta saradnika/kolumnista i ne odražavaju nužno stajalište uredničkog tima, odnosno organizacije forumZFD (Forum Civilna Mirovna Služba). Kopiranje i daljna distribucija teksta je poželjna pod uslovom da se tekst ne mijenja i da se na odgovarajući način navodi izvor web stranice i ime autora kolumne. Preuzimanje materijala je besplatno.