REJHA AVDIĆ

Foto: Sanja Vrzić

Rođena u Bratuncu. Članica je Udruženja „Žene Srebrenice“ od 1996. a aktivna članica ženske mirovne grupe „Žene u crnom“ od 2003. godine. Mirovna aktivistkinja.

Prije rata Rejha je s porodicom živjela u Bratuncu. Jedno vrijeme živjeli su i u Njemačkoj, tako da su bili dobro situirani. Kada je rat počeo, nije pobjegla u Njemačku jer je vjerovala da će se sve brzo završiti. Nažalost, početkom rata njeno mjesto je napadnuto, a ona s mužem i maloljetnom djecom bježi preko šuma u Srebrenicu. Tokom pada Srebrenice uspjela je preći s djecom u Tuzlu, a njen suprug je nestao. Porodica Avdić, Rejha i njeno petero djece, još uvijek traga za suprugom i ocem. Rejha je u Tuzli započela novi život – renovirala je kuću, školovala djecu i aktivno se uključila u Udruženje „Žene Srebrenice“ i „Žene u crnom“. Također se uključila u suđenje paravojnoj jedinici Škorpioni, koje je trajalo dvije godine. Učestvovala je i na „Ženskom sudu“ kao svjedokinja. Iako je učešće u suđenjima bolan i traumatičan proces s obzirom na njenu životnu priču, Rejha ne odustaje. Ona se zalaže da se glas žrtava čuje i da žrtve dođu do istine za kojom tragaju. Želja joj je da pronađe nestalog supruga i da ga dostojanstveno sahrani, pa da ona i djeca nađu smiraj.

Rejha Avdić danas je okružena svojom djecom i unucima/unukama. Vjeruje da će ostati u mirovnom aktivizmu dok je života i zdravlja – jer voli da priča svoju životnu priču, ali i da čuje druga životna iskustva.

„Morate prvo jedna drugu saslušati, i razumjeti... I ići dalje, ne stajati i ne širiti mržnju, nego ljubav i mir. Prvo mora postojati temelj – povjerenje i razumijevanje je najvažnije... Ne treba nikada odustajati, treba se boriti...Valja ići dalje!“

FRAGMENT PROŠLOSTI

„Ovo je ključ od kuće u koju sam se uselila 1985. a iz koje sam izašla 1992. godine. Kuća mi je srušena do temelja, ali je ostao ključ... Ja to čuvam, meni je to... Tu je i porodična fotografija koju je, ne znam kako, uspjela sačuvati rodica mog muža. Moj muž, kćerke Sejdefa i Sabina i ja...“

Cijelu izložbu „Mir sa ženskim licem“ možete pogledati na ovom linku.

FILTER

PROČITAJTE I OVO

O Kolumni

DwP Kolumna je novi medijski proizvod regionalne online platforme o suočavanju sa prošlošću www.dwp-balkan.org. DwP Kolumna je regionalna online platforma za konstrutivno promišljanje o temama vezanim za suočavanje sa prošlošću u svrhu jačanja konstruktivnih i otvorenih pristupa na regionalnom nivou. Upotrebom ovog alata želimo promovisati konstruktivni online diskurs vezan za aktuelne teme iz oblasti suočavanja sa prošlošću.

Disclaimer

Dealing with the Past Kolumna je sastavni dio regionalne web stranice o suočavanju sa prošlošću www.dwp-balkan.org, te služi kao online platforma za konstrutivno promišljanje o temama vezanim za suočavanje sa prošlošću. Stajališta izražena u Blogu predstavljaju stajališta saradnika/kolumnista i ne odražavaju nužno stajalište uredničkog tima, odnosno organizacije forumZFD (Forum Civilna Mirovna Služba). Kopiranje i daljna distribucija teksta je poželjna pod uslovom da se tekst ne mijenja i da se na odgovarajući način navodi izvor web stranice i ime autora kolumne. Preuzimanje materijala je besplatno.