INDIRA BAJRAMOVIĆ

Foto: Sanja Vrzić

Borkinja za bolji položaj romskih i drugih žena u Bosni i Hercegovini, osnivačica Udruženja žena Romkinja „Bolja budućnost“ iz Tuzle i članica Vijeća za Rome.

Indira je rođena u Jajcu, a danas živi u Tuzli. U nevladin sektor ušla je kao sekretarica jednog romskog udruženja u Tuzli. Kada je rukovodstvo udruženja odbilo njen prijedlog da unutar udruženja naprave ogranak za žene, Indira 2000. godine formira žensku romsku organizaciju. Jedan od prvih projekata udruženja bavio se problemima diskriminacije i predrasuda prema ženama romskog porijekla koje su materijalno ugrožene. Udruženje je do danas realiziralo više od 180 projekata zasnovanih na problemima žena Romkinja, a koji su tematizirali ravnopravnost spolova, važnost reproduktivnog zdravlja, ekonomsko osnaživanje, žene u politici, obrazovanje... Članice udruženja nisu isključivo Romkinje – udruženje djeluje na polju informisanja svih građana o njihovim pravima i mehanizmima koji ih štite. Udruženje je dobilo nekoliko nagrada za svoj rad.

Indira je prva žena koja je u BiH osnovala udruženje romskih žena i prvi glas o položaju ove izrazito obespravljene i marginalizovane grupe. Ona je odabrala put cjeloživotnog učenja – trenutno je na četvrtoj godini Ekonomskog fakulteta u Tuzli, pohađa razne seminare i ohrabruje svoje kolegice da stečena znanja šire dalje.

“Treba pomoći svakome, ali mislim i da ljudi sami sebi trebaju pomoći. Vjerujem u onu staru mudrost koja kaže: Nemoj mi davati ribu svaki dan, nauči me da pecam. Eh, kad vidim da si naučio da pecaš, ja ću ti dati i ribu. Hoću reći, mi trebamo pomoći sami sebi, onda će to neko prepoznati i dodatno nam pomoći. To je onda uspjeh.“

FRAGMENT PROŠLOSTI

“Nagrade i zahvalnice koje sam dobila za svoj rad, ali i za udruženje, puno mi znače... Ovo je nagrada koju smo dobili od organizacije CARE Luksemburg, koja se dodjeljuje svake dvije godine, i ona nikad ranije nije došla u Evropu. Mi smo tu nagradu donijeli prvi put u Evropu, na Balkan, u Bosnu i Hercegovinu, naš grad Tuzlu. Tako da ta nagrada puno znači i pokazuje da je neko čak i van naših granica prepoznao kako smo mi doprinijeli razvoju društva, ne samo romskoj zajednici. Donijeli smo neke promjene, idemo nabolje i borimo se za bolju budućnost.“

Cijelu izložbu „Mir sa ženskim licem“ možete pogledati na ovom linku.

FILTER

PROČITAJTE I OVO

O Kolumni

DwP Kolumna je novi medijski proizvod regionalne online platforme o suočavanju sa prošlošću www.dwp-balkan.org. DwP Kolumna je regionalna online platforma za konstrutivno promišljanje o temama vezanim za suočavanje sa prošlošću u svrhu jačanja konstruktivnih i otvorenih pristupa na regionalnom nivou. Upotrebom ovog alata želimo promovisati konstruktivni online diskurs vezan za aktuelne teme iz oblasti suočavanja sa prošlošću.

Disclaimer

Dealing with the Past Kolumna je sastavni dio regionalne web stranice o suočavanju sa prošlošću www.dwp-balkan.org, te služi kao online platforma za konstrutivno promišljanje o temama vezanim za suočavanje sa prošlošću. Stajališta izražena u Blogu predstavljaju stajališta saradnika/kolumnista i ne odražavaju nužno stajalište uredničkog tima, odnosno organizacije forumZFD (Forum Civilna Mirovna Služba). Kopiranje i daljna distribucija teksta je poželjna pod uslovom da se tekst ne mijenja i da se na odgovarajući način navodi izvor web stranice i ime autora kolumne. Preuzimanje materijala je besplatno.