DUDIJA HIBIĆ

Foto: Sanja Vrzić

Rođena u opštini Kotor Varoš, selo Večići. Preživjela rat, izbjeglištvo, nasilje u porodici, smrt djece i teška porodična i egzistencijalna iskušenja. Živi u Banja Luci i svjedoči kako se može suprotstaviti porodičnom nasilju.

Dudija je živjela u Večićima do 1992. godine. U braku je rodila šestero djece. Njen najstariji sin poginuo je od granate 1992. godine, a drugi sin je bio teško ranjen. U novembru te godine Dudija sa svojom djecom napušta Večiće i odlazi u izbjeglištvo u Zenicu. U Zenici je boravila do 2000. godine, a nakon toga se vraća u Večiće. U međuvremenu se iz Slovenije vraća Dudijin muž, koji u alkoholiziranom stanju tuče i maltretira nju i djecu. Dudija je nekoliko puta pokušala prekinuti agoniju lošeg braka i muževljeva maltretiranja. Na nagovor prijateljice Dudija 2007. godine bježi s djecom u Sigurnu kuću u Banjoj Luci. Njen sin koji je ranjen u ratu i ostao da živi s ocem umire tokom njenog boravka u Sigurnoj kući. Nakon izlaska iz Sigurne kuće Dudija je odlučila da se razvede i nastavi život sa svojom djecom u Banjoj Luci. Spašena od nasilja, Dudija se suočava s borbom za život teško oboljelog najmlađeg sina kojem je transplantacija jetre bila jedini način izlječenja. Operacija se može izvoditi samo u inostranstvu i veoma je skupa – to je još jedna od borbi Dudije Hibić.

Sve tragedije koje su zadesile Dudiju Hibić nisu slomile njen duh borbene i snažne žene. Iako je žrtva rata, iako je pretrpjela teške gubitke, Dudija ne gaji mržnju i zagovara suživot i mir. Hrabro se nosi s posljedicama zlostavljanja koje je trajalo punih 28 godina, a koje je ozbiljno narušilo njeno zdravlje. Pozitivnog je duha i vjeruje da su obrazovanje i rad pravi put ženske emancipacije i slobode. Uspjela je djeci pružiti lijep odgoj i oni joj danas predstavljaju veliku podršku.

„Školujte se, nađite posao, da ni od kog ne tražite, da imate svoj život i da niko ne može reći: Ja sam ti dao! Nemojte trpjeti maltretiranja ni 24 sata.“

FRAGMENT PROŠLOSTI

„Zašto novčanik? Zato što je važno da ni od koga ne tražim, da imam svoj život i da mi niko ne može reći: ja sam ti dao... Ja moram da živim i da sebi rasporedim što imam i zaradim. Da budem materijalno neovisna. Da imam svoj mir i da me niko ne maltretira!“

Cijelu izložbu „Mir sa ženskim licem“ možete pogledati na ovom linku.

FILTER

PROČITAJTE I OVO

O Kolumni

DwP Kolumna je novi medijski proizvod regionalne online platforme o suočavanju sa prošlošću www.dwp-balkan.org. DwP Kolumna je regionalna online platforma za konstrutivno promišljanje o temama vezanim za suočavanje sa prošlošću u svrhu jačanja konstruktivnih i otvorenih pristupa na regionalnom nivou. Upotrebom ovog alata želimo promovisati konstruktivni online diskurs vezan za aktuelne teme iz oblasti suočavanja sa prošlošću.

Disclaimer

Dealing with the Past Kolumna je sastavni dio regionalne web stranice o suočavanju sa prošlošću www.dwp-balkan.org, te služi kao online platforma za konstrutivno promišljanje o temama vezanim za suočavanje sa prošlošću. Stajališta izražena u Blogu predstavljaju stajališta saradnika/kolumnista i ne odražavaju nužno stajalište uredničkog tima, odnosno organizacije forumZFD (Forum Civilna Mirovna Služba). Kopiranje i daljna distribucija teksta je poželjna pod uslovom da se tekst ne mijenja i da se na odgovarajući način navodi izvor web stranice i ime autora kolumne. Preuzimanje materijala je besplatno.