AZRA HASANBEGOVIĆ

Foto: Sanja Vrzić

Aktivistica  za  prava  žena,  osnivačica  organizacije  „Žena  BiH”  i  Sigurne  kuće  za  žene  i  djecu  žrtve  porodičnog  nasilja  i  trgovine  ljudima  u  Mostaru.  Jedna  je  od  sedam  žena  iz  BiH  koje  su  2005.  godine  predložene  za  Nobelovu  nagradu  u  akciji  „Hiljadu  žena  za  Nobelovu nagradu za mir”.

Azrin društveni aktivizam počinje u ratu kada gubi stabilan posao šefice tehničke službe u komunalnom preduzeću u Mostaru i biva protjerana iz stana u kojem je živjela. Sedam mjeseci provela je u izbjeglištvu u Zagrebu. Vraća se u Mostar svjesna da samo radom i  pomaganjem  drugima  može  da  se  suprotstavi  strahotama  rata  koje  je  okružuju.  Počinje  organizirati  žene  s  ciljem  da  pruži  pomoć  svim  osobama  koje  su  proživjele  i  proživljavaju ratne strahote – prognanicima svih vrsta, ženama logorašicama i žrtvama ratnog  silovanja.  Tako  nastaje  “Žena  BiH”  kao  autonomna  ženska  organizacija  koja  je  otvorena  za  potrebe  svih  građanki  i  građana  s  području  čitavog  Mostara  bez  obzira  na  politički uspostavljene podjele. Projekti su se nizali, udruženje se transformiralo i raslo do Sigurne kuće. Kad je rat stao, Azra Hasanbegović je među ženama u BiH koje prelaze ratne i entitetske granice, obnavljaju stare i uspostavljaju nove veze u zajedničkoj želji da  se  život  oko  njih  normalizuje.  Putem  projekta  „Mali  ženski  razgovori”  uspostavlja  komunikaciju sa ženama Gacka i Nevesinja.

Radeći  na  platformi  poboljšanja  položaja  žena  u  poslijeratnom  društvu,  udruženje  se  povezuje  sa  ženskim  organizacijama  širom  BiH,  ali  i  regionalno.  Azrin  angažman  ne  prestaje  ulaskom  u  sedmu  deceniju  života.  Putem  raznih  mreža  Azra  se  sa  svojim  kolegicama  bori  za  prava  žena,  ali  se  njihova  borba  danas  proširila:  djeluju  na  polju  sprečavanja trgovine ljudima, suočavaju se s problemima migracije i zaštite prava djece.

„Nikada nemojte odustati od onoga što ste zacrtale i od svoga cilja. Ako ne uspijete jednom, pokušajte stotinu puta – ali ne odustajte i ne plašite se ničega. U svakoj situaciji postoji izlaz i mislim da ako se nešto silno želi to i bude... Ne činite drugima zlo. Ako neko dobro treba meni i mojim najbližim, treba i drugima...“

FRAGMENT PROŠLOSTI

„Ova mala ptičica je puna raznih kamenčića i cirkona. Ja volim stvarno lijepe stvari. Pred sami rat sam ptičicu i dvije narukvice od slonove kosti dobila od jedne moje komšinice, čiji je muž bio diplomata. Putovali su, živjeli su u nekim afričkim zemljama. Kako smo se družili u komšiluku, tako je ona meni pred sami rat poklonila ptičicu i narukvice. Ta ptičica je meni predstavljala oličenje slobode, bogatstva i ljepote. Kada sam protjerana iz stana, uspjela sam ptičicu ponijeti sa sobom i tako je još uvijek imam. Malo joj fali neka nožica, ali je tu.“

Cijelu izložbu „Mir sa ženskim licem“ možete pogledati na ovom linku.

FILTER

PROČITAJTE I OVO

O Kolumni

DwP Kolumna je novi medijski proizvod regionalne online platforme o suočavanju sa prošlošću www.dwp-balkan.org. DwP Kolumna je regionalna online platforma za konstrutivno promišljanje o temama vezanim za suočavanje sa prošlošću u svrhu jačanja konstruktivnih i otvorenih pristupa na regionalnom nivou. Upotrebom ovog alata želimo promovisati konstruktivni online diskurs vezan za aktuelne teme iz oblasti suočavanja sa prošlošću.

Disclaimer

Dealing with the Past Kolumna je sastavni dio regionalne web stranice o suočavanju sa prošlošću www.dwp-balkan.org, te služi kao online platforma za konstrutivno promišljanje o temama vezanim za suočavanje sa prošlošću. Stajališta izražena u Blogu predstavljaju stajališta saradnika/kolumnista i ne odražavaju nužno stajalište uredničkog tima, odnosno organizacije forumZFD (Forum Civilna Mirovna Služba). Kopiranje i daljna distribucija teksta je poželjna pod uslovom da se tekst ne mijenja i da se na odgovarajući način navodi izvor web stranice i ime autora kolumne. Preuzimanje materijala je besplatno.