Šta bi bilo da smo miru pružili šansu?

Ja se vrlo dobro sećam pitanja na pres konferenciji na kojoj je novinar pitao što ste vi snimili antiratnu pesmu kad je rat završen, mislivši na to da se stišavaju sukobi u Hrvatskoj. To je ono što mi je baš ostalo u sećanju pošto ja nisam video to tako, ja sam video da se najgori rat tek priprema.

Srđan Gojković Gile, član novotalasne grupe Električni orgazam[1]

Godine 2021. obeležava se 30. godišnjica događaja koji su rezultirali nasilnim raspadom Jugoslavije. Priče o nasilju i ratu i dalje odjekuju regionom Zapadnog Balkana kroz etnocentrične politike, istorijski revizionizam, negiranje ratnih zločina, nacionalističke politike, kao i zanemarivanje važnosti suočavanja sa zajedničkom prošlošću.

Author: Linda Gusia
11.05.2021
Izložba: „Data: Mars“ – Protesti i aktivizam žena na Kosovu

Author: Igo Rogova
11.05.2021
Protesti žena na Kosovu tokom devedesetih: Priča Igo Rogove

Author: Naum Trajanovski
11.05.2021
Makedonske osamdesete i devedesete: Oaza mira?

Author: Nađa Duhaček i Daša Duhaček
11.05.2021
Antiratni pokret i žene u Srbiji tokom devedesetih

Author: Nikola Mokrović
11.05.2021
U susret 30-obljetnici Antiratne kampanje Hrvatske

Author: Suada Kapić
11.05.2021
Kultura otpora i kultura sjećanja

Author: Mišo Vidović, Jelena Jevđenić
11.05.2021
NASLOV: Koncert “Yutel za mir”, Banja Luka 24. avgust 1991.

Author: forumZFD
11.05.2021
Balkan.Perspectives podcast

Impresum 16 - 05/2021

Glavni urednik: Alexander Vojvoda

Urednički tim: Sunita Dautbegović-Bošnjaković, Martin Filipovski, Ana Pejović

Autori: Daša Duhaček, Nađa Duhaček, Linda Gusia, Jelena Jevđenić, Suada Kapić, Nikola Mokrović, Igo Rogova, Naum Trajanovski, Mišo Vidović

Podkasti: Bosna i Hercegovina: medijska platforma Narratorium, Đorđe Krajišnik i Jadranka Miličević. Kosovo: TILLT Radio team, Marigona Shabiu iz YIHR Kosovo i Serbeze Haxhiaj. Severna Makedonija: Radio MOF, Jasmina Jakimova i Naum Trajanovski. Srbija: radio emisija Ženergija na Radio Aparatu, Zoe Gudović, Staša Zajović, Dragan Protić  (Prota Škart), Nataša Kandić i Nikola Barović.

Dizajn: Envinion

Prevod: LBG Communications (albanski), Luna Đorđević (BHCS), Martina Kimovska (makedonski)

Lektura i korektura: LBG Communications (albanski/engleski), Zinaida Lakić (BHCS), Zanet Ristoska (makedonski)

                                                                              

Šta je Balkan.Perspectives?

Časopis Balkan.Perspectives je časopis koji se bavi suočavanjem sa prošlošću (DwP) na Zapadnom Balkanu. Izdaje ga forumZFD na četiri (4) jezika i on predstavlja saradnju između Bosne i Hercegovine, Kosova, Sjeverne Makedonije i Srbije. Ovaj časopis osigurava platformu za lokalne aktere u cilju podrške konfliktno osjetljivog diskursa o pitanjima vezanim za nedavnu prošlost. Nuđenjem različitih perspektiva o temama vezanim za suočavanje sa prošlošću iz cijele regije, ovaj časopis se nastoji boriti protiv stereotipa i etnocentričnih narativa, potaći na kritičko razmišljanje i širu debatu, te ojačati konstruktivne pristupe suočavanju sa prošlošću.


Možete se pretplatiti na časopis elektronskim putem tako što ćete poslati e-mail na adresu balkan.perspectives@forumzfd.de.


Pozdravljamo i cijenimo vaša mišljenja i povratne informacije i nadamo se da ćete ovaj časopis smatrati vrijednim resursom.  Newsletter

BALKAN.PERSPECTIVES